За пореден път община Тутракан и Исторически музей Тутракан проведоха в Мемориалния комплекс край с. Шуменци, община Тутракан, най-голямата в област Силистра патриотична проява, наречена Национален събор възпоменание. Тя бе в чест на 106-ата годишнина от Тутраканската епопея на Добруджанския фронт в Първата световна война през 1916 г. В нея по традиция се включват потомци на загинали в битката от цялата страна, както и от съседна Румъния.

По покана на кмета на община Тутракан д-р Димитър Стефанов гости на тържеството бяха областният управител инж. Николай Неделчев – представител на държавната власт в област Силистра, както и представители на няколко министерства, сред които Министерство на отбраната и Министерство на културата. За пореден път през последните двадесет години проявата бе уважена с лично присъствие от Петър Стоянов – президент на Република България  в периода 1997-2002 г. Слова по повод събитието, припомнящи славни страници от него, представиха кметът на общината организатор и г-н Стоянов.

В ритуалите, включително в поднасянето на венци и цветя от различни институции, сред тях и Областна администрация Силистра, участваха войници и офицери от Национален военен университет „Васил Левски” начело със своя началник бригаден генерал Иван Маламов. Подобно на тях част от строевия марш бяха представителни групи на патриотични оганизации от Силистра, Тутракан и Шумен. Панихидата отслужиха отци от Русенска епархия начело с Главиницки епископ Макарий.

Със заповед на министъра на МО за заслуги при стопанисването и разширяването на Мемориалния комплекс, в основата на който са най-голямото военно гробище у нас, както и бъдещи паметни съоръжения, реализирани по актуален за момента проект, бяха наградени кметът на община Тутракан д-р Димитър Стефанов – с плакет, и Петър Бойчев – директор на музея в града – сувенирен нож за АК-47.

Обявена бе подписка и за дарения – необходими са 450 000 лева за реализиране на филм по най-съвременни технически възможности, необходим за представяне в Мемориалния комплекс след неговото разширение в резултат на провеждания проект. По повод нея стана ясно, че приходите от издадени книги, дело на автори от Исторически музей Тутракан, също ще бъдат предоставени за филма. Пред параклиса „Св. Георги Победонесец”, който е частна инициатива, завършила през 2007 г., край щанда за продажба на книги бе разположена и една от урните за приемане на дарения от страна на граждани.

Източник : Областна администрация – Силистра

Моля подкрепете ни и харесайте страницата във Фейсбук , за да сте винаги информирани.

Leave a Reply

Discover more from Силистра - Вчера, Днес и Утре

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading