„Кворум-Силистра“ за пореден път заблуждава с фалшива новина и фалшиво разследване

автор : Свилен Димитров

Настоящата статия има за цел да разсее заблудата на малкото останали силистренци, които все още вярват на „медията“ „Кворум-Силистра“. Ще се опитаме да обясним всичко максимално ясно и без много „разтягане на локуми“, макар и да сме сигурни, че много от нещата вече ги знаете.

Въпреки досадата, която изпитваме, когато пишем и говорим за „Кворума“, просто се чувстаме задължени да осветляваме и осуетяваме всеки опит нашите съграждани да бъдат лъгани и заблуждавани (съзнателно, или не).

И така, днес ще говорим за бомбастичната статия-разследване, на невероятният силистренски сайт „Кворум“, с гръмкото име : ПАРАНОРМАЛНО ! Австрийски вестник предсказа престъпление в Силистра 15 дни преди то да се случи.

Тук от „медията“ отбелязват, че чрез „свое разследване“ са установили ФАКТИ, което твърдение обаче не е вярно, както ще видим напред в статията.

Няма да се задълбочаваме върху самото заглавие, чийто достойнства могат да бъдат сравнени само с трудове поместени в елитните „ШОК“ и „Лична драма“. Немският език на автора, също не е от силните му страни – види се по неточните преводи, че разчита на google translate, за да си свърши „работата“.

Въпреки бомбастичното начало обаче, за наше съжаление в статията няма да станем свидетели на нищо паранормално, а просто на един жалък опит за разследване, което нарочно, или не, води читателите не към Истината, а точно обратното – към лъжата. Тоест кара ги да повярват в нещо неистинно, или казано по-просто – има за цел да ги заблуди.

Отново целта на статията е да очерни един личен враг, както изглежда на лицата стоящи зад „Кворума“ – Димитър Пецов.

Историята започва, когато за Димитър Пецов и случките около него писаха в едно реномирано немскоезично издание „Wirtschaftsblatt“.

Списанието излезе с анализ на ситуацията в Силистра. По този повод дори свързва изданието „Кворум“, използвано като медийна бухалка, с Мирослав Калинов, директор на дирекция „Финанси“ в Община Силистра. Споменават се „Тодор“ и заплахите , говори се за „Мирослав“ и за бялата „Хонда“ с надпис на капака „Мъртъв си!“.

Всички тези теми явно толкова са засегнали „Кворум“ и компания, че отговорът последва почти моментално и чрез „разследване“ Димитър Пецов беше обявен за фалшификатор, който е създал фалшива новина и е фотошопирал изданието. Твърдения, които разбира се нямат нищо общо с Истината и много лесно ще опровергаем днес, след като поръчахме хартиеното издание и в момента разполагаме с него. Може би от нашите познайници в „Кворума“ този път ще излязат с твърдение, че Пецов си е направил и специална печатница, наел е редактори с немски език и си е създал тази фалшива новина? Ето че отново ставаме свидетели на фразата „Крадецът вика – дръжте крадеца“ в реалния живот. Хората, които редовно създават фалшиви новини и се мъчат да заблудят съгражданите си в това и онова, обвиняват някой друг, че прави същото. Не е ли това пълен абсурд, наглост и злоупотреба с доверието на читателите? Нека всеки сам да си прави изводите. Аз своите съм ги направил.

Още тогава, възмутен от поредната статия в този сайт, която съдържа заблуждаващи и неверни твърдения – писах коментар на Фейсбук страницата на „Кворум-Силистра“, точно под новината за „разследването“. Исках да се уверя, че редакторът на вестника знае, че заблуждава хората. Е, коментарът ми беше изтрит пет пъти, след което бях блокиран от страницата, явно за да не нарушавам медийния комфорт на някои хора. Разбира се, принуден да се боря с ежедневна цензура, аз винаги правя „скрийншот“ на коментарите, които смятам, че могат да бъдат изтрити. Така сторих и след първото и второто изтриване на коментара, направих екранна снимка на третия :

А защо не споменахте кой стои зад сайта Кворум , според изданието – Мирослав Калинов от ГЕРБ 🙂 Просто статията е започната преди случката и след това е допълнена. Няма никакъв Фотошоп, смешни сте. Всяко месечно списание се пише след като изтече месецът- да кажем през месец МАЙ се пише броят, който описва месец Април, затова е напълно възможно статия от априлски брой да се допълни през месец май, след като вече са се случили нещата 🙂
В този международен англоезичен сайт, сигурно пак ще кажете ,че някой е фотошопирал 😀 Смешници. Цял свят ви научи какво представлявате и сега всячески се мъчите да се оправдаете за абсурдите , които сътворихте 🙂 Истината винаги излиза наяве, затова внимавайте.
https://cpj.org/…/bulgarian-investigative-journalist…

Всичко това беше изтрито, което ми повдига едни доста оправдани съмнения, че администраторът много добре е знаел, че заблуждава хората, а вероятно дори това е била главната цел на тази статия. Не да запознае хората с даден проблем, а да ги заблуди. Доста недостойно поведение за журналист.

Това не е всичко. На сайта , под въпросната статия, една жена явно по-запозната с нещата от мен, написа своето обяснение за описаните в „Кворума“ „факти“ . Нейният коментар също беше изтрит и вече не може да бъде намерен, но явно предчувствието ми отново беше вярно,защото снимах коментара, преди от „Кворумът“ да реагират и да го премахнат :

Тук вече съмненията ми, че редакторът на „Кворум-Силистра“ е знаел, че твърденията в статията са неверни пораснаха още повече. Все пак трябва да прочете коментарите, за да ги изтрие, нали? Не само това, но фактите ми навяват съмнения , че дори съзнателно се е опитал да заличи свидетелства и коментари, които биха могли да внесат повече яснота в нещата и да помогнат на хората да видят Истината и да отсеят фалшивата новина. Защо ли?

В крайна сметка „статията-разследване“ на „Кворум“, която е пълна с откровени манипулации и абсурди и написана от пълен анонимник, който дори няма мъжеството да застане с името си зад нещата, които пише, завършва с твърдението, че истинската статия в реномираното немскоезично издание е всъщност манипулативна и съществува „само в мечтите и болните мозъци на нейните автори“. Ако въпросният сайт не беше анонимна партенка, с удоволствие щяхме да изпратим един брой от вестника в редакцията му, с надеждата авторът да се засрами и извини на съгражданите си. Но просто официално никой не стои зад този сайт и той няма адрес на управление, нито телефон за връзка, нито каквото и да било друго. Е, ние вече писахме нашето мнение по въпроса и за това кой стои зад сайта и за това колко може да му се има доверие. Бяхме длъжни да запознаем и уважаемият читател с нашите силни подозрения. Нека всеки сам да си прави изводите.

ИСТИНАТА установена и подпечатана от „КВОРУМ-СИЛИСТРА“ . Ще продължите ли да им вярвате?

ПОСЛЕПИС:

Понеже споменахме, че тази фалшива новина е поредна за сайта „Кворум“ , за да не бъдем голословни ще Ви запознаем с още една (макар и да разполагаме с повече, ще ги оставим за следваща статия, когато нашите „колеги“ отново получат нужда от напомняне , да не злоупотребяват с доверието на съгражданите си). Става въпрос за една новина, която дори не можем да си обясним, защо е чисто и просто копирана от друг сайт, но името Белене е заменено със Силистра. Или то където Силистра – там и Белене? На 15-ти май „Кворумът“ публикува : „Започнаха дейности по удълбочаване на корабоплавателния път в района на Силистра“. При наша проверка обаче,разбрахме че такова нещо в Силистра през този период не се е състояло. От сайта на агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“ научаваме, че удълбочаването се провежда в района на Белене, което е на повече от 200 километра от Силистра. И не само това, статията от сайта е копирана изцяло, като може би напълно съзнателно от въпросната „медия“ просто са заменили Белене със Силистра в търсенето на незнайно какъв ефект. Единственият ефект обаче е, че по този начин се създават фалшиви новини и силистренските граждани биват заблудени, че нещо смислено се върши в нашия град. И така – сами изберете на кого да вярвате и на кого – не. А ние, от СИЛИСТРА-НЮЗ, както винаги ще изобличаваме лъжите и ще говорим ясно и смело с имена, за да Ви помогнем в трудния избор на кого да се доверите, когато зад всеки ъгъл срещате „вълци в овчи кожи“, които търсят само начин да Ви заблудят, за да скрият собствените си недостатъци и гафове.

Моля подкрепете ни и харесайте страницата във Фейсбук , за да сте винаги информирани.

Ето от коя статия е взета информацията за Белене и е представена като такава за Силистра

Leave a Reply

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.