АДМИНИСТРАТИВНИЯТ СЪД НА СИЛИСТРА ОТМЕНИ РЕШЕНИЕТО ЗА ПРОДАЖБАТА НА „НОВАТА БАНЯ“ НА МИЛЕН ДЕЛИЙСКИ КАТО НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО – НЕ БИЛО В ИНТЕРЕС НА ГРАЖДАНИТЕ

АС гр.Силистра приема,че ответният общински съвет,макар и компетентен да приеме релевираното Решение №564/29.07. 2021г. по т.2 и при очевидно спазени изисквания на чл.27 ал.4 и ал.5 ЗМСМА, е игнорирал изцяло разпоредбите на материалния закон в лицето на чл.35 ал.1 ЗОбС,което е несъмнено отменително основание по смисъла на чл.146 т.4 АПК. В конкретния случай не става въпрос за несъобразяване с диспозитивна разпоредба на закона, а за пряко нарушаване на изрична нормативна повеля.Последното е в непосредствена връзка и с основанието от чл.146 т.5 АПК,защото имотите – общинска собственост могат да бъдат отчуждавани само в интерес на териториалната общност по аргумент от чл.140 КРБ.Или,законовата цел се свързва с управление, придобиване и разпореждане с общинска собственост изключително и само в интерес на местната общност, което в случая не е спазено с избрания облекчен ред на чл.33 ал.1 ЗС; конкретен купувач и фиксирана цена, близка до данъчната оценка на имота, което не би било така при провеждане на публична състезателна процедура за продажба на същия имот.

Решението може да бъде обжалвано.

Срамното решение на Общински съвет за Новата баня е отменено от административен съд.

Усилията на демократичната общност върнаха тази сграда на нас, гражданите на Силистра.

Трябва да поздравим представителите на Областна управа и Окръжна прокуратура, които взеха присърце задачата си и положиха всички усилия в това дело.

Нужно е да отдадем и дължимото на Административен съд Силистра, който безпристрастно и обективно обяви това решение за противоречащо на закона.

Сега въпросът е кой ще понесе отговорност за потъпкването на закона.

А ето и как гласуваха общинските съветници, за да сте информирани на кого можете да имате доверие в бъдеще и на кого – не. :

Подкрепили продажбата на Новата баня :

Валентин Перчемлиев (ГЕРБ)

Ганчо Неделчев (СДП)

Гален Енев (Движение 21)

Георги Спасов (ГЕРБ)

Денислав Димитров (ГЕРБ)

Денка Михайлова (ГЕРБ)

Добринка Кирчева (АБВ)

Елица Тодорова (ГЕРБ)

Иванка Ташева (АБВ)

Ивели Неделчев (ГЕРБ)

Калоян Нейков (ГЕРБ)

Константин Стоилов (ГЕРБ)

Мария Димитрова (ГЕРБ)

Мирослава Червенкова (ГЕРБ)

Орлин Николов (ГЕРБ)

Стоян Узунов

Хасан Алегбер (ДПС)

Гласували ПРОТИВ продажбата на Новата баня:

Георги Атанасов (БСП)

Георги Гайдаров (Гражданско единство)

Иван Ковачев (Гражданско единство)

Пейчо Пейчев (БСП)

Светлана Великова (БСП)

Стефан Железов (ДБ)

Стилиян Стойчев (БСП)

Стоил Стойчев (Движение 21)

Въздържали се, което се зачита като глас ПРОТИВ:

Димитър Тодоров (БСП)

Златко Куртев (ДБ)

Отсъстващи от заседанието:

Бирол Мехмед (ДПС)

Борислав Борисов (СДП)

Димитър Трендафилов (Гражданско единство)

Емил Иванов (СДП)

Илиана Митева (Движение 21)

Михаела Попазова (БСП)

Ето какво казаха и на заседанието миналата година, част от общинските съветници, които бяха против спорната продажба :

Златко Куртев:

„Уважаема госпожо Председател, уважаеми г-н Найденов, гости. Уважаеми колеги и присъстващи. Вземам
думата, за да изразя цялостното отношение, моето и на другите към внесената докладна. Искам да споделя, че по тази докладна получих изключително много обаждания и съобщения. Получих информация, получих призиви, изобщо обществеността е много негативно настроена, това е моето усещане, разбира се. Основаният проблем, който аз съзирам в докладната са така изложените данни в нея, които аз подлагам на изключително дълбоко съмнение.
Първо искам да оспоря и да кажа, че не е вярно, че цитирам: „сградата се нуждае от значителен ремонт на покрива“. С мен се свързаха наематели от сградата и ми казаха, че това не е вярно! Ако има някакъв проблем, то той е частичен и не става въпрос за значителен ремонт на покрива. Същото се касае за инженерната
инфраструктура и помещенията където също има нужда от основен ремонт от много време. От докладната. В тази връзка искам да обърна внимание на следните факти: през 2002 г. април месец е приключен основен ремонт на тази сграда, като са вложени над 250 000 лв.. Като сградата е ремонтирана изцяло- вътре и отвън, забележете, покрива, оформени са офиси и един от офисите има отделна партида за тока, т.е. електрозахранването и водоснабдяването са прясно ремонтирани от гледна точка на тяхната експлоатационна годност. Подлагам на дълбоко съмнение изложеното в докладната, че генерира около 10 000 лв. приходи годишно и предлагам следната справка, която ми подадоха и която не подлагам на съмнение. Обръщам внимание на Общинска администрация, на г-н Найденов, който е написал тази докладна, че нямаме справка нито за евентуалния ремонт КСС, нито имаме справка за това какви са наемите, т.е. какви са приходите Ви. Ще Ви дам една справка 2005 г. – 15 600 лв. с ДДС, 2006 г.- 22 800 вл., 2007 г. – 27 600 лв., 2008 г.- 39 600 лв., 2009 г. – 33 000 лв., 2010 г. – 27 600 лв., това са приходи от наем.
Това са част от възраженията ми по тази докладна“.

Георги Гайдаров :

Уважаема госпожо Председател, уважаеми г-н Найденов, уважаеми дами и господа общински съветници. Направеното от г-жа Ташева предложение е неприемливо, аз обяснявам защо гласувах против. Освен всичко друго е и незаконосъобразно. Както в предишното си изказване обърнах внимание, не може да се позовавате на чл. 33 от Закона за собствеността и ако това решите да бъде прието атакувано от Областния управител и Прокуратурата.

Моля подкрепете ни и харесайте страницата във Фейсбук , за да сте винаги информирани.

Leave a Reply

Discover more from Силистра - Вчера, Днес и Утре

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading