автор : Чавдар Раев

Чавдар Раев е роден в гр. Силистра. Дипломиран бакалавър по Макроикономика и магистър по Финанси в УНСС. Между 2016г. и 2019г. работи в областта на корпоративното банкиране, а от 2019 г. е финансов анализатор в голяма чуждестранна компания.

България получи 29 млрд. евро от ЕС. Прекрасна новина: защо протестирате, когато хората ви осигуряват 29 млрд. евро “на тепсия”? Ще се харчи, инвестира и ще растем (икономически).

Какво представляват тези средства и защо европейците ни “тикат” парите в ръцете? Икономическият принцип, присъщ на капиталистическата система, „Безплатен обяд няма“ валиден ли е в този случай?

Отговорът на първия въпрос не е сложен, но би учудил някои зрители на Нова Тв. За възстановителния план от последиците от Covid-19 са предвидени 750 млрд. евро за целия ЕС. Парите обаче не идват от спестявания на финансово дисциплинирани германци или на богати французи, а от оригиналното решение – заем. Сумата, с която ще разполагат държавите от ЕС, условно, се разделя на две части – 360 млрд. евро под формата на заеми и 390 млрд. евро под формата на грантове. Заемите е ясно какво представляват – предоставят ни финансови средства, ние ги харчим и ги връщаме. Какво са грантовете? Най-просто казано, грантовете са суми, които не трябва да се връщат (ПРЯКО). Последното звучи прекрасно, но в случая, източникът на тези средства ще бъдат финансирания (помпозен термин за кредит) от капиталовите пазари. А заетата сума от 750 млрд. евро ще бъде връщана в продължение на 30 години заедно с доходността, полагаща се на всеки кредитор (по-просто казано, лихва). Въпреки че грантът е сума, която не подлежи на пряко връщане от страната ни, за разлика от заема, 390 млрд. е необходимо да бъдат върнати от ЕК към кредиторите от капиталовите пазари. Източникът на вноските за връщане на заема ще бъдат такси и данъци, плащани от всеки европейски данъкоплатец. Т.е., казано на народен език, „ние ще връщаме тези пари“. И не, това не е твърдение, което е изсмукано от пръстите. Намерението на ЕК беше държавите-членове да събират приходи за изплащането на този заем от потенциални нови данъци, свързани с околната среда и нови „дигитални данъци“. Целта на тези т.нар. „Собствени ресурси“ ще е подпомагане за финансиране на дълга, който трябва да се изплати до 2058г.! Неслучайно този механизъм беше наречен „Следващо поколение ЕС“.

Та, за 29-те млрд. евро. „български“ пари. Първо, тази сума е за целия период 2021–2027г. и тя включва както възстановителните (от Covid-19) фондове, така и обичайно договорения (на всеки 7 години) бюджет от ЕС, който включва около 16.5 млрд. евро, насочени за Кохезионния фонд, селскостопанска политика, още около 500 млн. евро по Фонда за справедлив преход по МФР в Пакета „Следващо поколение ЕС“, средства по миграции, сигурност, отбрана и т.н. Т.е. тези 16 млрд. евро НЯМАТ нищо общо с политиката на правителството, а така или иначе получаваме такъв тип финансиране. Тази сума е с около 1 млрд. евро повече, спрямо предходния програмен период, а увеличението идва основно от Фонда за справедлив преход по МФР и от по-голямата сума за Кохезионния фонд.

Останалата сума (12.5 млрд. евро) е свързана с механизма за справяне с коронавируса и основно се формира от: до 4.5 млрд. евро – заеми, 6.2 млрд. евро са под формата на грантове, 656 млн. евро по Инструмента REACT-EU, който влиза в Пакета „Следващо поколение ЕС“, 673 млн. евро – Фонд за справедлив преход, 200 млн. евро за изостанали райони в България (за Севера и Северозапада) и 550 млн. евро по други програми за развитие на селските райони.

Заемите, в размер на 4.4 млрд. евро, зависят пряко от Брутния национален доход на България, с други думи, НЯМАТ нищо общо с преговорите на правителството. В допълнение, НЕ е задължително да използваме заемите, а ако се прецени, че икономиката на България се възстановява бързо, то ще бъде използвана по-малка част от тях.

Грантовете също НЕ са сигурни. Отново, тяхното използване ще зависи от изчисление, базиращо се на флуктуациите на БВП, причинени от Covid-19. И по-важно, грантовете и заемите трябва да бъдат защитени с финансов план, който ще бъде представен пред Европейския Съвет и одобрен от квалифицирано мнозинство. Такъв план на управляващите ЛИПСВА или поне няма информация за него в общественото пространство.

656 млн. евро по REACT-EU – свързани с последиците от коронавируса и размерът, който бихме използвали, зависи от разходите, направени заради Covid-19. Отново, НЕ е сигурно дали ще бъдат усвоени, тъй като данните до сега показват, че средствата, свързани с преодоляване на кризата, са доста по-малко.

Изводът, който може да се формулира е, че получихме редовните суми за програмния период, ВЪЗМОЖНОСТ да вземем заеми до 4,4 млрд. евро, ВЪЗМОЖНОСТ да вземем грантове до 6.2 млрд. евро, които можем да вземем АКО имаме план (който нямаме), ВЪЗМОЖНОСТ да вземем 656 млн. евро АКО общини и бизнес са изразходвали много за кризата. 200 млн. евро за изостаналите райони на България са положително явление на пръв поглед, но доколко е положително, че сме толкова изостанали за да ни отпускат такъв тип средства, насочени конкретно за това?! В обобщение: ще получим несигурни финансирания срещу сигурни нови и/или увеличени данъци и липса на политики за инвестиране в бъдещето. Пакет „Следващо поколение ЕС“.

Моля подкрепете ни и харесайте страницата във Фейсбук , за да сте винаги информирани.

снимка : БНР

Leave a Reply

Discover more from Силистра - Вчера, Днес и Утре

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading