На среща с Александър Сабанов, рибари от Тутракан връчиха протестна подписка срещу забраната за риболов

От Kalina News Agency:

Рибари от Тутракан се срещнаха днес с народния представител от ВМРО – „Обединени патриоти” – Александър Сабанов. На срещата те изтъкнаха своето недоволство от удължената от Министерството на земеделието, храните и горите забрана за стопански риболов на дунавска скумрия /карагьоз/.
Те му връчиха и протестна подписка до Министерство на земеделието.
Рибарите информираха, че в румънския участък на р.Дунав забраната за улов на всякакъв вид риба е 45 дни, но за дунавската скумрия е само 15 дни – от 20 април до 4 май. В България забраната за улов на дунавска скумрия е удължена до 1 юни.
„Поставихме въпроса пред народния представител, за да съдейства да няма удължение на забраната. Защото има вероятност на 1 юни да пуснат риболова на скумрията, а за останалата риба – на 15 юни – каза Милена Ламбаджиева, която се занимава с риболов от 30 години. – Реката е една, не може румънците да ловят скумрия, а ние – не”.
Рибарите настояха държавата да се погрижи и за разчистване на речното корито на Дунав – дейност, която никой не можа да си спомни откога не е извършвана.
Над 80 са рибарите в Тутракан, за които риболовът е поминък и с него те изхранват семействата си.
След като изслуша рибарите, народният представител Александър Сабанов пое ангажимента да постави въпросите в Народното събрание с питане до земеделския министър Десислава Танева, а също и да съдейства за провеждане на среща на рибарите с представител на ИАРА. Той им предложи да учредят свое сдружение, което да защитава интересите им. Организацията може да прерасне и в Асоциация на дунавските рибари.

Моля подкрепете ни и харесайте страницата във Фейсбук , за да сте винаги информирани.

снимка : Калина Грънчарова

Leave a Reply

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.