Източник : Топ Инфо

Свилен Димитров е роден в Силистра на 22.12.1991 г. и през целият си живот е живял в с. Айдемир. Завършва ЕГ „Пейо Яворов“ – Силистра, випуск 2010 г., след което продължава образованието си в София – специалност Политически науки, Международни отношения, НБУ. През 2019 година създава сайт , в който отразява местни новини и културни събития, както и работата на Общински съвет и Община Силистра. Желанието му държавата, градът и съгражданите му да просперират винаги го е водило към това да бъде граждански активен и да допринася със съдействие, за да може българската действителност да се промени в положителна посока. Преди години, с приятели граждански активисти решава да създаде новинарски сайт, който да отразява работата на Общината и Общински съвет, както и (по идея на Димитър Пецов) група, която да посещава сесиите на Общински съвет – Силистра, за да оказва Граждански контрол върху местното управление. Можете да гласувате за него с преференция 111 в листата на „Възраждане“ , номер 42.

Какви ще са Вашите каузи като общински съветник?

През годините ,в които като журналист и граждански активист следя работата на Общината и Общински съвет , с моите съграждани сме се сблъсквали с десетки каузи и проблеми. Затова не мога да отделя няколко каузи , които да са приоритет. Всички са еднакво важни. Като се започне от общинските поръчки, които масово се печелят от определени близки до властта фирми, мине се през продажбата на Общинска собственост на безценица на същите тези фирми, стигне се до непрозрачността в разходите на Общината и милионите потъващи за „озеленяване“ и „сметоизвозване“, при което видимият резултат от всичкото това прахосване е почти нулев.

Спортът, демографията, икономическото развитие на Общината – от десетилетия всичко върви назад и първа стъпка за обръщане на негативните тенденции е установяването на некорумпирано местно и национално управление , което служи на своите избиратели, а не на кръг от привилегировани „схемаджии“. В този смисъл – отчетност, прозрачност на управлението и зачитане интересите и желанията на гражданите в Силистра са основните каузи, чието осъществяване ще доведе до положително развитие във всяка една сфера от живота на нашия регион. Общински съвет – Силистра трябва да се превърне в изразител на волята на силистренци, а не в инструмент за обогатяване на познатият ни вече кръг от хора.

Какви са основните проблеми пред жителите на региона и по какъв начин биха могли да бъдат разрешени?

Основните проблеми са индивидуални за всеки един човек, за всяка една махала, за всяко едно село и разрешаването им се нуждае от строго индивидуален подход. Въпреки това можем да отделим няколко , общи за всички силистренци проблема – разбира се на първо място е демографията и придобилото застрашителни размери стопяване на населението в Общината, както и липсата на работни места. Това са два взаимно свързани проблема – когато няма привлекателни работни места, хората напускат града в търсене на такива. Решението е осигуряване на подходяща среда за привличане на инвеститори. В последните десетилетия сме свидетели на едно местно управление, което прави всичко възможно да попречи на инвеститорите – цялата годна за инвестиции общинска земя се разпродава на „наши хора“ , а когато инвеститори се появят с конкретни намерения слушаме изявления от типа на „предишната администрация разпродаде всичко и нямаме какво да ви предложим като евентуална база“. Последният нашумял случай с разпродаване на общинско имущество от силистренските управляващи е „Новата Баня“, 400 кв. М. Застроена площ, която беше продадена за стотина хиляди лева на приближени до властта личности, без търг , чрез схема с фиктивно дарение. Всички тези порочни практики, както и искането на пари под масата от инвеститори, за да могат те да започнат работа, трябва да бъдат прекъснати.

Инфраструктурата също е важен фактор за привличане на инвеститори – връзката ни с националните и европейски пазари е възпрепятствана от липсата на близък мост над река Дунав и пътища годни за тежкотоварни автомобили (най-близката ни магистрала е на около 200 км.). Реката и пристанището също не се

използват както би следвало за град с нашето стратегическо положение. Това разбира се са въпроси, които могат да се решат само на национално ниво, но работата (която досега така и никой не свърши) на нашата местна власт е непрестанно да настоява пред компетентните органи нещата да се движат в желаната от силистренци посока.

Защо съгражданите Ви да подкрепят именно вас?

Не обичам да говоря за себе си, но в този конкретен случай мога да бъда сигурен само в себе си и в това, че няма да предам интересите на своите съграждани, ако те ми се доверят . Вероятно не съм единственият достоен кандидат, но няма как да съм сигурен в останалите.

Коя е сферата, в която може да предложите своята експертиза?

Учил съм Политически науки и Международни отношения в НБУ. Към момента говоря четири чужди езика – английски, руски, немски, както и румънски на начално ниво. Професионалното ми поприще е туризъм, хотелиерство и ресторантьорство. Притежавам новинарски сайт, в който пиша и, в който от години отразяваме местни новини и следим работата на Община Силистра и Общински съвет . Предлагам целият си набор от натрупани знания в изброените сфери в услуга на своите съграждани. Но най-важното , което предлагам е своята отдаденост на една кауза, която нося в сърцето си – Българският народ да бъде сам господар на себе си и да определя своето бъдеще, където на първо място ще стоят нашите, обществени интереси , а не чуждите такива.

Според Вас кой сектор на регионално ниво е по-слабо развит и има нужда от допълнително финансиране?

Инфраструктурата , в частност тротоарите, които на много места са негодни за придвижване на детски и инвалидни колички; детските площадки и игрища, които са недостатъчно. Спортът – осигуряване на нормално финансиране на общински отбори по футбол и още спортове. Използването на река Дунав за транспорт, търговия и развлечение.

Какъв ангажимент Вие лично ще поемете спрямо избирателите от региона?

Да се водя винаги от техния интерес и да съм техният глас в Общински съвет. Гласувайки за мен, всеки един гражданин ще влезе лично в Общински-съвет Силистра и неговата дума ще бъде чута. Всяка една нередност – отразена и по възможност блокирана.

Какви са посланията Ви към избирателите?

Гласувайте! Изберете достойни хора, които няма да Ви карат да се срамувате от тях в следващите четири години! Да живее България!

Leave a Reply

Discover more from Силистра - Вчера, Днес и Утре

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading