През 1977 г. в Москва се провежда ХІ-та генерална конференция на Международния съвет на музеите. Тогава е прието 18 май да се отбелязва като празничен ден на музеите, и на 18 май 1978 г. за първи път се чества Международният ден на музеите.

Преди 22 години, на 18 май 1998 г. тържествено е открит Историческият музей , гр. Дулово. Между официалните гости са Кин Стоянов – директор на НДФ “13 века България“, гр. София и Кемал Еюб – депутат от ДПС. Тогавашният Общински кмет Ерол Адем извършва откриването, след което директорът на музея Белчо Мар. Минчев представя на гостите първата гостуваща художествена изложба на творци – членове на СБХ, гр. Силистра. Доцент Георги Атанасов разказа на гостите за находките от Руйно, експонирани в отдел Археология. Донка Съботинова представи богатата етнографска експозиция.

Различни държавни институции, както и отделни личности – историци специалисти , читалищни дейци и обикновени граждани дават своя принос за осъществяването на дългогодишната идея в Дулово да има музей. Изграждането и учредяването на музей е дълъг и сложен процес , но също така изпълнен с трудности и предизвикателства е развитието и популяризирането на институцията.

Тук му е времето и мястото, да изкажа благодарност към Белчо Мар. Минчев , историк и директор на музея в продължение на повече от двадесет години. През тези трудни години, той издирва , опазва и проучва писмените и материални извори съхранени във фонда на музея . Аранжира, и представя професионално, над 50 гостуващи изложби изнесени през годините, като така популяризира дейността на музея. На него дължим и събраната цялостна информация за миналото на града и на селата в община Дулово. Със своето благородно дело, той остави ярка следа и положителни насоки за бъдещето развитие на нашия музей!

източник :
Гюнер Мехмед
Директор на ИМ – гр. Дулово

Моля подкрепете ни и харесайте страницата във Фейсбук , за да сте винаги информирани.

Leave a Reply

Discover more from Силистра - Вчера, Днес и Утре

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading