Паметникът в Шумен вече е с национален статут

Паметник на културата от най-ново време с национално значение вече е комплекс „Създатели на българската държава“ в Шумен. Заповедта за статута на монумента е издадена от министъра на културата Боил Банов.

Така местната администрация ще може да получава държавни средства, за да поддържа и прави ремонти на територията, определена като защитено недвижимо културно наследство.

Общата и площ е малко над 84 000 кв. м, в нея попадат паметникът, площадните пространства, сградата на екскурзоводите, стъпалата към паметника, водната каскада, пешеходният и автомобилен път към комплекса, паркингът.

„Мемориалният комплекс „Създатели на българската държава“ в Шумен вече е обект с „национално значение“, който е вписан в регистрите на Министерството на културата като паметник, а не както досега като група сгради“. Така кметът Любомир Христов коментира заповедта на министъра на културата Боил Банов от края на миналата седмица, с която се предоставя статут в категорията „национално значение“. Той припомни още, че за да се стигне дотук, общинската администрация трябваше да извърши огромен труд и да събере разпиляната документация около неговото изграждане.

„За нас беше много важно да има статут, който ще ни даде възможност да кандидатстваме за финансиране чрез програми за опазване на националното и световното културно наследство. Ще търсим средства както по национални, така и по европейски проекти. Досега, без статут, това беше невъзможно“, обясни кметът.Паметникът „Създатели на българската държава“ е един от най-посещаваните културно-исторически обекти в Шумен.  Той се стопанисва от ОП „Туризъм, публични прояви и атракции“. През 2019 година комплексът е бил посетен от близо 29 000 туристи.

източник : Радио Шумен

Моля подкрепете ни и харесайте страницата във Фейсбук , за да сте винаги информирани.

снимка : Радио Шумен

Leave a Reply

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.