В побратимения на Силистра град Ржев от Русия (200 км от Москва) подготвят за откриване уникален паметник в огромни размери – 25 м, посветен на съветския войник, за да се превърне в най-големия по рода си в страната, научаваме от сайта Известия (iz.ru). Фигурата на войника се извисява над 10-метрова могила, създавайки илюзия, че 80-тонен бронзов войник плува във въздуха. Мемориалът е издигнат с дарения – общо са събрани 650 милиона рубли. Той трябваше да бъде открит за 9 май, когато се навършиха 75 г. от края на Втората световна война, наричана в Русия – Велика отечествена война, но епидемията осуети ритуала. Руското военно-историческо дружество заяви, че церемонията по откриването ще се проведе след премахване на карантината. 
В допълнение: почти всяка година делегация от Силистра посещава Ржев. Имам личен спомен от подобно на 3 март 2008 г. – участието ни бе като специални гости в честването на 65 г. от края на битката за Ржев след 17 месеца окупация и 2 млн. жертви от двете страни – най-кървавото сражение в историята на човечеството. Поводът бе удостояването на града със званието „Град на воинската слава“ (след указ на президента на Русия на 8 октомври 2007 г.), резултат от 8-годишна битка на местната власт Москва за правото да възтържествува правдата. 
В периода – ноември 1941 – март 1943 градът по долното течение на Волга е разрушен почти напълно – от 5 443 сгради преди войната запазени остават само 297 здания. От около 20 000 жители на града, заварени от окупацията, освобождението посрещат около 150 души. И за съжаление, градът, някога една от столиците на производството на лен в Русия никога не се възстановява напълно.

източник : Йордан Георгиев /Версинаж/

Leave a Reply

Discover more from Силистра - Вчера, Днес и Утре

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading