Във връзка с усложнената икономическа обстановка в света, Страната и Общината, общинските съветници от БСП излязоха с предложения, които ще бъдат обсъдени от Общински съвет-Силистра в края на месеца. Предложенията са насочени към подпомагане на гражданите, които понасят големи загуби от икономическата криза, породена от извънредното положение:

До Председателя

на Общински съвет

Силистра

До Кмета

на Община Силистра

Предложение

от общинските съветници от МК „БСП за България“

Уважаема г-жо Председател,

Уважаеми г-н Кмете,

Живеем в дни на тежко изпитание. Кризата, предизвикана от разпространението на СOVID-19 ни постави в условия, в които не сме живeли и не сме си помисляли, че ще живеем. Под заплаха е не само физическото здраве на всички, но и психическото и морално съхранение, както и оцеляването на хората, останали без материална издръжка и доходи.

Сега е време да бъдем ЕДИННИ И СОЛИДАРНИ. Болестта и кризата не делят хората по партийна принадлежност и политически убеждения. Болестта и кризата не признават пол, възраст, материално и финасово състояние, етнически и религиозни възгледи. Болестта и кризата покосяват всички.

Затова ние, общинските съветници, ви призоваваме да се обединим и с обща воля приемем решения, които биха  облекчили нашите съграждани.

Нашите предложения:

1. В подкрепа на жителите на община Силистра:

– Безплатна детска кухня в периода на действие на извънредното положение;

– Безплатен домашен социален патронаж в периода на действие на извънредното положение; Максимално разширяване на обхвата му;

– Отпускане на еднократна финансова помощ от 500 лв.за новородено дете в периода на извънредното положение;

– 6 месечен мораториум от приключването на извънредното положение върху лихвите за забава на плащанията по данък сгради, данък МПС и такса смет;

– Намаляване на цената на таксата за „Синя”  зона за срок от 6 месеца;

– Ръководството на Общината да прецени възможностите за предоставяне на  административни услуги  по електронен път.

2. В подкрепа на стопанските субекти на територията на община Силистра:

– освобождаване от такса битови отпадъци за периода на действие на извънредното положение и 60 дни след отмяната му при неработещи офиси и при неработещи предприятия;

– пропорционално възстановяване на патентния данък за първото тримесечие за периода на действие на извънредното положение 14 март – 13 май;

– освобождаване от патентен данък за второто тримесечие на 2020;

Предлагаме финансирането на тези дейности да бъде оситурено приоритетно от Бюджета на Община Силистра.

Настояваме нашите предложения да се разгледат на предстоящото заседание на Общински съвет – Силистра.

Общински съветници от МК „БСП за България“

Светлана Великова също така задава и няколко въпроса към Кмета, д-р Юлиян Найденов, които кореспондират с предложенията на общинските съветници от БСП. Очаква се градоначалникът да отговори на предстоящата сесия на Общински съвет-Силистра в края на месеца.

                                                                                                     До

                                                                                           д-р Юлиян Найденов

                                                                                           Кмет на Община Силистра

                                                                                           Чрез

                                                                                           г-жа Мария Димитрова

                                                                                           Председател на Общински съвет

ПИТАНЕ

от Светлана Великова общински съветник от МК“БСП за България“

на основание чл.33, ал.4 от ЗМСМА и чл.107, ал.3 и чл.108 от Правилника за организация и дейността на Общинския съвет

Относно: Мерките и действията на Общинския кризисен щаб

Уважаеми г- н Кмете,

 В тежката кризисна ситуация, в която изпадна света и България през последните два месеца, в следствие на пандемията, причинена от COVID-19, уверена съм, че опазване здравето на всички наши съграждани стои на първо място в действията на администрацията и щаба.

През изминалия месец „нормалният“ живот на хората в трудоспособна възраст в Силистра се промени драстично. Неминуемо това оказва влияние на постъпленията в Община Силистра. Вярно е обаче, че има средства, предвидени в бюджета, които към момента не се усвояват, поради забраната на публични прояви, неприсъствените дни в детските и учебни заведения и други.

В тази връзка моля за информация:

  • Имате ли прогноза ще повлия ли и как извънредното положение на Бюджета на Общината?
  • Средствата, предвидени за издръжка на детски ясли, детски градини, училища,  за спортни, културни и други прояви, които не се реализират  и няма да се реализират могат ли да се преразпределят, както  за опазване на здравето на силистренци, така и  за подпомагане на отделни граждани, семейства и социални групи, така и за стимулиране на потреблението в най-засегнатите сектори с цел намаляване на фалитите и броя на хората, които се регистрират в бюрото по труда ежедневно.
  • Предвиждате ли актуализация на Бюджет 2020 на Община Силистра?

Уважаеми г-н Кмете,

Очаквам да отговорите на моите въпроси на следващото заседание на Общинския съвет. Считам, че въпросите ми са коректни и Ви уверявам, че ги задавам, водена от грижа за общото ни настояще и за намиране на най-правилните решения в интерес на всички нас, сполетени от тежко бедствие.

Развръзката, и ще бъдат ли приети предложенията на общинските съветници, както и аргументите „ЗА“ и „ПРОТИВ“ приемането им , очаквайте при нас! Ако искате да споделите мнение по казуса, моля пишете ни на newssilistra@gmail.com

Очаквайте още информация за конкретните действия, или бездействия на всеки един Общински съветник, кмет, администратор и др., за да можете обективно да решите, оправдават ли доверието ви, хората които сте поставили там , за да управляват вашите дела.

Моля подкрепете ни и харесайте страницата във Фейсбук , за да сте винаги информирани.

Leave a Reply

Discover more from Силистра - Вчера, Днес и Утре

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading