Всички културни и спортни събития – кина, театри, концерти и спортни събирания на закрито са отменени в цялата страна. Забраната няма краен срок, влиза в сила от днес и е за неопределено време.

Сред останалите превантивни мерки са забрана за износ на предпазни маски и облекла, започване на засилено производство на предпазни средства в България, внос от страна на Турция, отмяна на туристическите посещения и резервации в районите на Габрово и Плевен.

Няма място за паника – в магазините има достатъчно храна и вода за един месец напред, правителството призовава гражданите да не изкупуват големи количества.Решението за отмяната на всички събития и публични прояви е на Министерски съвет и беше взето след извънредното правителствено заседание, след като в страната по два случая на коронавируса COVID-19 бяха установени в Плевен и Габрово.

Забраната за събирания предполага още от тази вечер да се затворят вратите на всички културни и спортни институции и да се отменят постановки и събития.

Припомняме, че до сряда – 11 март включително, всички училища в страната и университетите са в грипна ваканция.

Иначе, затваряне на детските градини в областите Плевен и Габрово, както и на висшите училища, където бяха диагностицирани случаи с коронавирус, предвижда заповед на здравния министър Кирил Ананиев.

Така освен грипната ваканция, въведена покрай разпространението на грипния вирус тип Б, която засяга училищата, ограниченията се разширяват и до по-малките деца, които според вирусолозите са слабо податливи на COVID-19.
По-рано днес образователният министър Красимир Вълчев съобщи, че няма опасност за учениците да не могат да се подготвят за външното оценяване.

На такова подлежат учениците в 4-ти, 7-ми, 10-ти клас, а зрелостниците се явяват на матури. 

От 8-ми март включително, и след края на грипната ваканция, като превантивна мярка срещу разпространението на грип, остри респираторни заболявания и възможни случаи на COVID-19, се преустановяват училищните събития, пътувания, екскурзии и посещения на обекти, извън учебните заведения на територията на цялата страна.

Отлагат се и планираните състезания и олимпиади, няма да се осъществяват квалификации и обучения на преподавателите до разрешение за провеждане на масови мероприятия от Националния оперативен щаб, съобщиха от ведомството.

В случай на допълнително обявяване на неучебни дни, училищата трябва да разработят свои планове за преструктуриране на учебния материал и да осигурят възможност за дистанционно обучение при необходимост.За неприсъствалите по преценка на родителите деца в детските градини няма да е необходимо представяне на бележка за извинение на отсъствията в период на грипна ваканция. В детските градини остава задължително изискване за медицински преглед на входа и съблюдаване за недопускане на болни или неизлекувани деца.

До 15 март бяха преустановени и учебните занятия в Софийски университет.

Футболните срещи в България също ще се играят пред празни трибуни от утре – 9 март, съобщиха от Българския футболен съюз.Всички установени с коронавирус четирима души в България вече оздравяват.

Развитието на ситуацията в България повтаря почти 100% това в други страни, каза началникът на кризисния щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Междувременно социалното министерство препоръчва да бъдат преустановени посещенията в домове и социални услуги за възрастни хора. Предписанията за предпазите от заразяване, включват на първо място по-често миене на ръцете – над 20 пъти дневно, избягването на претъпканите с хора пространства, поддържането на дистанция като говорите с хората, поддържането на добра лична хигиена и редовно проветряване.

Хората да не се запасяват, имаме всичко, индустрията ще работи на макс, съобщи днес премиерът Бойко Борисов.

Няма смисъл хората да се запасяват с храни и т.н., това само създава паника и тягостно настроение, обобщи още той. Не се поддавайте и на фалшиви новини и фалшиви здравни съвети.

източник : Радио Варна

снимка : ЕПА/БГНЕС

Leave a Reply

Discover more from Силистра - Вчера, Днес и Утре

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading