От профила на Йордан Георгиев

Много хора притежават голяма страст да събират най-различни неща, за да ги съхранят за поколенията. Наскоро медиите – вкл. в. Монитор и в. Телеграф чрез кореспонденция от Стара Загора, припомниха за колекцията от кутии за цигари на силистренеца Димитър Георгиев, която обаче никога не показвнана в Крайдунавска Добруджа.

Фейсбук профилът ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО разказва от името на стопанката на една друга колекция, на дуловката Желка Стоянова: „Събирам малки календарчета повече от 60 години. Първият, който „запали“ тази страст у мен, беше баща ми. Дълги години той работеше в пощата и около Нова година все ми носеше по няколко календарчета. Аз, все още дете, много им се радвах. Те едни такива лъскави, шарени, с интересни картинки по тях, впечатляващи окото на едно хлапе.

Първото ми е от 1956 г. и то е най-скъпото за мен. Многолистно е и е издадено от Съюза на слепите в България. В него майка ми е отбелязала с големи цифри дата 20 юни 1956 г. – денят, в който за първи път ме е завела на детска градина. Била съм на 3 г., 6 м. и 14 дни.
Годините летяха, броят на колекцията ми се увеличаваше. Двете обувни кутии отдавна вече не ги побираха. Тогава започнах да ги подреждам в папки, за да са удобни за всеки да ги разглежда.

Към момента колекцията ми наближава 18 000 броя.
Миналата година за пръв път присъствах на среща на календариерите, която се проведе в Арбанаси. Тазгодишната среща предстои в началото на април и я очаквам с нетърпение! Ще се радвам на всеки, който допринесе за обогатяването на колекцията ми!“.

В заключение: в област Силистра има Филателно дружество, което се нарича „Димитър Дончев“, в което членуват хора, събиращи различни неща (картички, пощенски марки, кибрити, захарчета, пощенски пликове, възпоменателни плакети и др.). А по света има други хора, за които са важни в колекция да влязат банкноти, етикети от бира, бръснарски ножчета, лотарийни билети, салфетки, опаковки от шоколади, ключове от хотели, табелки „Резерве“, ордени и медали и др.

В Силистренската НАО „Галилео Галилей“ има и колекция от техники – сметачна машина, елка, мобилни телефони и др., която чака своя ред да се появи пред обществеността, за да припомни вече отминали времена.

Leave a Reply

Discover more from Силистра - Вчера, Днес и Утре

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading