Изказвания и мнения на общинските съветници относно „Бюджет 2020“ на Община Силистра (ВИДЕО)

Тук, с кратък коментар и видео ще Ви представим мненията и изказванията на общинските съветници относно Бюджета на Община Силистра за 2020-та година. Така ще можете сами да изградите своите впечатления и да прецените дали хората, които сте избрали оправдават Вашето доверие.

Първа има думата председателя на Постоянната комисия по „Бюджет и финанси“ – Денка Михайлова (ГЕРБ). Тя очевидно беше добре подготвена и компетентна по темата. Изрази пълното си съгласие с Бюджета предоставен от Общинска администрация. Вижте аргументите и във видеото.

Веднага след Денка Михайлова, Стилиян Стойчев (БСП) взе думата и направи доста добро и интересно изказване. Той изброи редица общини, в които мерки срещу демографската катастрофа, като безплатни детски градини например, вече са факт (напомняме, че БСП дадоха предложение мерки в тази посока да бъдат предприети и в Силистренска община). А в това число влизат и близките до Силистра общини Главиница и Сливо поле. Стилиян Стойчев твърдо заяви позиция, че най-важен и основен приоритет на Силистра би трябвало да бъде борбата с демографската катастрофа, защото каквото и да правим по отношение на облародяване и озеленяване, ако след време няма кой да му се радва и използва – просто се губи всякакъв смисъл. По тази причина от групата на БСП не подкрепиха Бюджета в този му вид. Изказването на г-н Стойчев гледайте в следното видео:

Златко Куртев (Демократична България) на свой ред изрази притесненията си, че за изготвянето на Бюджета липсва диалог между всички общински съветници, за да бъдат определени приоритетите, които трябва да следва Общината. Той заяви, че в Бюджетът, какъвто е в момента липсват такива приоритети. Адвокат Куртев припомни, че според „Демократична България“ – Силистра като приоритет трябва да се изведе също запазването на болницата такава, каквато я имаме и решаване на проблема с липсата на кадри във всяко едно звено на местното здравеопазване. Той изрази становище, че отделените средства във Фонд „Здраве“ (фонд „Здраве беше създаден миналата година с цел подпомагане на медицинските работници в Общината) (9000 лева) са напълно недостаъчни за това. Част от останалите пера, които според „Демократична България“ са важни, но за тях или не са заделени средства, или те са недостатъчни са : ремонт на улица „Харалампи Джамджиев“ , която води до предприятията, осигуряващи най-много работни места в Силистра; ремонт на сградата, където се провеждат репетициите на Силистренския духов оркестър; разходите за спорт и подкрепа на младежта. От „Демократична България“ се въздържаха да подкрепят Бюджета в този му вид. Цялото изказване на Златко Куртев гледайте на следното видео:

Светлана Великова от БСП допълни изказването на Стилиян Стойчев, като също като Златко Куртев застъпи тезата, че в сегашния Бюджет липсват каквито и да било приоритети и той на практика почти не се различава с този от предишни години, освен в параметрите си. Тя изрази своето недоволство, че дори не са били поканени от Кмета, за да обсъдят възможността поне част от социалните им предложения да бъдат приети. Светлана Великова също така изказва благодарности към Денка Михайлова за компетентния и подробен отговор, който все пак получи на Постоянните комисии към Общински съвет във вторник и изрази надежди, че темата остава отворена и има възможност мерките да бъдат осъществени на практика, макар и не точно сега.
– „Дано не е късно, защото след години, ако ще и да стимулираме млади жени, които искат да раждат и да отглеждат децата си в Силистра, може да се окаже, че ги няма. Защото такива като мен и с 10 000 лева да ги стимулираме, ние вече не можем да раждаме деца. Такива са биологичните закони.“ – Завърши г-жа Великова. Цялото изказване гледайте във видеото :

Д-р Юлиян Найденов, разбира се изрази своето несъгласие с отправените към Бюджета забележки. Той заяви, че 90-95% от училищата, яслите и градините в град Силистра са обновени и това е показателно, че Общината полага грижи за своите деца. По отношение ремонта на улица „Харалампи Джамджиев“, Кметът увери, че е уговорил среща между г-н Радулов (Елика Елеватор) и председателя на Българската асоциация за инвестиции Стамен Янев, от която скоро се очаквали резултати . Цялото изказване гледайте във видеото:

Мирослава Червенкова (ГЕРБ) на свой ред каза, че демографската криза не е започнала през 2011-та година (годината, в която д-р Найденов става кмет за първи път), а много преди това (факт, който според нас не означава, че не трябва да действаме по проблема, или да чакаме хората, при които е започнала кризата да дойдат да я разрешат, но може би г-жа Червенкова ще ни обясни какво точно е имала предвид в случая). Тя заяви, че огромната сума, която се отделя за образование е показателна за това, какви са приоритетите на Общината. Според нея Бюджетът няма как да е по-различен от предходни години, „защото той си има рамки, от които Общината не може да избяга“. Г-жа Червенкова не намери за основателна нито една от забележките на колегите си общински съветници и застъпа тезата, че Бюджетът в този си вид е добре балансиран и приемлив. Изказването и гледайте в следното видео :

Очаквайте още информация за конкретните действия, или бездействия на всеки един Общински съветник, за да можете обективно да решите, оправдават ли доверието ви, хората които сте поставили там , за да управляват вашите дела.

Leave a Reply

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.