Това решиха съветниците на днешното заседание на Общинския съвет на град Главиница. Явно в Община Главиница, за разлика от Силистра, са си „надвили на масрафа“ и могат да си позволят този малък жест към младите семейства. От друга страна, силистренските им колеги (от „управляващата“ партия ГЕРБ) вече от седмици обясняват как пари в момента не могат да се отделят. Очаквало се съвсем скоро да има държавна политика по въпроса и не трябвало да се правят прибързани решения. Докато чакаме, току-виж проблемът с демографската катастрофа се решил сам? Но надали.

От наши източници разбрахме, че и в друга близка до Силистра Община – Сливо Поле, безплатните детски градини, от тази година вече са факт.

Ето и още информация за проведенето днес Заседание на Общински съвет – Главиница.

Промени в Наредба №11 за определяне и администриране на местни данъци и такси и цени на услугите на територията на община Главиница приеха на проведеното днес заседание на Общинския съвет. Една от тях е премахването на таксата за посещаване на детска градина. В интерес на социалната политика, която е сред приоритетните дейности на Община Главиница е предложението внесено от кмета Неждет Джевдет.

„Демографският срив е факт и за нашата община, като по статистика, разликата между смъртност и раждаемост е около 100 души за всяка година в полза на смъртността. Борбата с демографския срив, разбира се, не би приключила единствено с премахването на таксата за ползване на детска градина, но това е част от мерките, които предприемаме” – каза Неждет Джевдет.

Направените аналитични сметки за последните две години сочат, че Община Главиница може да си позволи премахването на таксата в интерес на младите семейства, като по този начин се цели осигуряване на равен достъп до образование и обхващането на повече деца в образователната система.

Общинските съветници приеха единодушно отчета за 2019 г. на Програмата за управление на общината за срока на мандата направен от общинския кмет. От нея става ясно, че основната работа е насочена към стабилизирането на финансовото състояние на Общината, инвестиране и развиване на административния капацитет на общинската администрация, изпълнение на капиталовата програма, която е в размер на 1 221 347 лв., както и социално сближаване, образование, култура, спорт и младежки дейности.

В хода на заседанието бяха приети отчет за състоянието на общинската собственост и резултатите от нейното управление за 2019 г., Стратегия за управление и разпореждане с общинска собственост на община Главиница за периода 2019-2023 г., както и Годишната програма за управление и разпореждане с имоти общинска собственост.

С два проекта като партньор на СУ „Васил Левски” и ДГ „Св.Св.Кирил и Методий” ще кандидатства Община Главиница към МИГ „Главиница – Ситово Крайдунавска Добруджа” по отворената мярка 3.9. „Уча се, за да сполуча”, за които получи съгласие от Общинския съвет.

Кметът Неждет Джевдет е избран за делегат за участие в Общото събрание на Сдружение „Толерантност”, а негов заместник ще е председателят на Общинския съвет – Месут Алиш.

Източник: Радио Шумен

Leave a Reply

Discover more from Силистра - Вчера, Днес и Утре

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading