Илия ИВАНОВ: „За мен е най- важно хората, които ще дойдат на изложбата да усетят чрез нея живота!“

Тази вечер в регионалната библиотека „Партений Павлович“ в Силистра фотографът – художник Илия Иванов открива самостоятелна камерна изложба- живопис чието заглавие е „Илия Иванов- 2020“. Общо 18 живописни платна представя художника на силистренци, като споделя, че има известна символика изложбата да е в началото на новото десетилетие на века.
„Аз съм направил много неща във времето, през годините и мога да кажа, че това което правя го правя с желание и може би затова и успявам да изразя идеите си чрез изобразителното изкуство“, споделя авторът на експозицията и допълва, че това са всъщност едни от най новите му платна.
„Аз имам усещането, че съм се родил с музата в сърцето и давайки отчет за живота си досега, си давам сметка, че най важното е да се работи, за да може колкото е възможно да запазим тази муза , която ни е вродена, така че да радваме не само собствените си очи, но да направим така, че и всички останали да бъдат ощастливени от мига на вдъхновение, това да се превърне във вид своеобразна терапия за хората , които ще видят именно моят поглед на иначе познатите неща около нас“, споделя Илия Иванов.
Съвсем умело Илия прави паралел между изобразителното изкуство и фотографията и изводът , който той прави е , че се наблюдава осезателно липсата на фотографията в творческата работа на някои негови колеги художници.
„За да си художник фотограф задължително следва да си грамотен , както и да познаваш теорията и практиката на фотографията. Специално за себе си мога да кажа , че вече 40 години се занимавам с фотография, от които 30 като професионален фотограф. Фотографията е моята кръв и понякога съм неудовлетворен от сивотата на ежедневието, но то пак може да бъде регистрирано, в момента в който имам настроение да снимам. Фотоапаратът вече е в лявата ми ръка, а в дясната вече държа четката, тоест може да се каже, че вече приоритет ми е изобразителното изкуство“, откровеничи Илия Иванов.
За него изобразителното изкуство е една вселена със своите класици, шедьоври и история, които трябва да се изследват и познават, защото според него там някъде във времето са се раждали продължават да се раждат идеи.
За Илия Иванов платното е изживяване.
„В платното е вплетено и чувството на художника. Всяка четка, всеки слой е чувство, усещане за цвят за форма, за композиция и най – вече за импресия. Вътрешно настроение и разположение за работа породено от изживяните мигове, надеждата, за това, което ще бъде. Във всеки един момент, етап на живота си човек трябва да е на ясно къде, как и за какво и от какво живее“, сподели в заключение Илия Иванов.

източник : Общинско кабелно радио „Силистра“

снимка : Общинско кабелно радио „Силистра“

Leave a Reply

Discover more from Силистра - Вчера, Днес и Утре

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading