От първи юли догодина минималната пенсия ще бъде 250 лева, а от 1 януари 2020 г. първият ден от болничния да не се плаща. Това са се договорили ГЕРБ и „Обединени патриоти“ на политически съвет на управляващата коалиция с участието на премиера Бойко Борисов, съобщи БНР.

Решението да не се плаща първия ден от болничния и да остава за сметка на гражданите е опит за спиране на злоупотребите с фалшивите болнични, казват управляващите.

От ГЕРБ и от Обединени патриоти отказаха да отговорят на въпроса коя от политическите сили е предложила първият ден от болничния да не се заплаща.

Увеличението на минималната пенсия засяга 600 000 души

Политическият съвет, в изпълнение на заложените в програмата за управление приоритети, е решил минималната пенсия да стане 250 лева от началото на юли 2020 година, като това ще обхване близо 600 000 пенсионери.

По данни на НСИ към момента 318 000 пенсионери получават минималната пенсия за стаж и възраст от 219 лева, а други 276 000 – между 219 и 250 лева. 

Това е контингентът от възрастни хора, за които се отнася договореният от управляващите партии нов размер на минималната пенсия.

източник : Радио Шумен

снимка: Pixabay

Leave a Reply

Discover more from Силистра - Вчера, Днес и Утре

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading