„Възраждане“ обедини народните представители от всички парламентарни групи по казуса с Християн Пендиков

По искане на Костадин Костадинов  и парламентарната група на „Възраждане“ утре на  извънредно заседание на Народното събрание, ще бъде изслушан министъра на външните работи.

Поводът е случилото се със заместник-председателя на сдружение „Цар Борис III“ Охрид – Християн Пендиков. В четвъртък вечер той стана жертва на жесток побой, нанесен му от група македонски граждани, за който първо съобщи „Възраждане“.

В петък от парламентарната трибуна Костадин Костадинов прочете декларация, с която „Възраждане“ осъди проявите на агресия срещу българи в Македония.

В събота председателят на „Възраждане“ и народният представител Ангел Георгиев посетиха протеста в подкрепа на Християн Пендиков, който се проведе в София.

След това  Ангел Георгиев, с когото първо се свързаха след инцидента българите от Охрид, се срещна с близките на пострадалия.
В качеството си на ръководител на делегацията на Народното събрание в Парламентарната асамблея на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПА на ПСЮИЕ), Ангел Георгиев още инициира изпращането на протестно писмо от името на делегацията до 12 парламента от региона на Югоизточна Европа.   С него  народните  представители от всички парламентарни групи в българския парламент осъждат побоя над нашия сънародник Християн Пендиков в Охрид. 

„Възраждане“ успя да постигне консенсус между всички политически сили, които се обединиха около идеята на Ангел Георгиев, осъществена чрез лостовете на парламентарната дипломация.

В писмото, което е до парламентите на страните-членки на ПСЮИЕ –  Северна Македония, Сърбия, Гърция, Румъния, Турция, Молдова, Албания, Черна гора, Хърватска, Словения, Босна и Херцеговина и Косово, българската делегация се противопостави категорично на антибългарските прояви и вълната от омраза  в Северна Македония.  

Настойчиво апелираха към Северна Македония, която ще поеме следващото Председателство на ПА на ПСЮИЕ от 1 юли 2023 г.,  да положи необходимите усилия за прекратяване на поредицата от антибългарски инциденти и  да се противопостави с всички средства на парламентаризма на речта на омраза както от политически лица, така и от медии.

Моля подкрепете ни и харесайте страницата във Фейсбук , за да сте винаги информирани.

Leave a Reply

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.