В ход е подготовката на честването за 20-ата годишнина от старта в правния мир на Женско сдружение „Екатерина Каравелова”, гр. Силистра, председателствана от инж. Христина Георгиева, която ще бъде отбелязана с тържество на 4.03.2022 г. от 18 ч. в ресторант „България“ в областния град. Сдружението е регистрирано по Закона за юридическите лица с нестопанска цел като организация в обществена полза през 2002 година. За изминалото време неговият екип е реализирал множество проекти, насочени към подкрепа на жени и техните деца.

В годината на неговото създаване е изграден един от първите в страната подслони за жени, пострадали от домашно насилие, който през 2006 г. стана първият у нас ,  финансиран от държавата Кризисен център с първоначален статут на Център за временно настаняване. С финансиране от Фонд социална закрила през 2008 г. Към Сдружението заработи Център за обществена подкрепа за деца и семейства в риск, който през 2011 г. и с подкрепата на община Силистра получи устойчиво финансиране от държавния бюджет.

Преди 11 г. бе създаден Център за консултиране и превенция от домашно насилие, работещ на територията на региона. В него се осигуряват консултативни  услуги за пострадали и извършители на домашно насилие. През 2015 г. по проект към фонд „Активни граждани“ Сдружението успя да изгради преходна къща „Резилианс”, в която дългосрочно се настаняват жени, пострадали от насилие, заедно със своите деца,.

През годините са проведени редица проекти със социално съдържание и са проведени множество кампании, насочени към превенция на насилието, подкрепа на деца в риск и семейства в затруднение. Факт са още някои инициативии: създаден бе първият в страната Експертен регионален съвет по проблемите на домашното насилие в област Силистра (2014 г.); Кампания „Подари компютър на дете” (2020-2021 г., но действаща и сега), за която Сдружението получи отличителен знак в категория „Успешна промяна” от Държавна агенция за закрила на детето „Аз гарантирам щастливо детство”.

В кампанията са подкрепени са 67 деца с цел осигуряване на възможност за участие в онлайн обучения. Осигурени са напълно оборудвани с камери, тонколони и микрофон 38 компютърни конфигурации, 13 лаптопа и 16 таблета, част от които са закупени със средства, дарени от граждани, а друга част са осигурени от Районен и Административен съдилища в Силистра, както също благодарение на частни дарители и фирми.

Актуален е проектът на тема „Социално-психологическа биография на насилието в българското семейство и интерпретиране на етнопсихологическите особености спрямо европейските ценности и политики.” (2021-2024 г.), насочен към към изследване за причините, следствията и възможните подходи за предотвратяване на насилието, основано на пола. Проектът е с териториален обхват във всички области на страната и се реализира в партньорство с Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“.

ЖС „Екатерина Каравелова“ членува в Национална мрежа за децата, съучредител и е член на Алианс за защита от насилие основано на пола. В своята дейност Сдружението е подкрепяно от всички институции, имащи отношение към проблемите на домашното насилие и насилието, основано на пол – Областна администрация, общините от област Силистра, дирекциите за социално подпомагане, Областна дирекция на МВР, районните съдилища и прокуратури, РУО на МОН,  училища, МБАЛ Силистра, Адвокатска колегия Силистра и др.

Голям е приносът и на частни лица (не само силистренци), сдружения и фирми, които нееднократно са подкрепяли инициативи на организацията. Институциалната подкрепа и съпричастието е допълнение към усилията на Женско сдружение „Екатерина Карвелова“ във връзка с повишаване на обществената чувствителност към насилието и неговата превенция на територията на Силистра на общинско и на регионално нива.

Източник : ВЕРСИНАЖ

Моля подкрепете ни и харесайте страницата във Фейсбук , за да сте винаги информирани.

Leave a Reply

Discover more from Силистра - Вчера, Днес и Утре

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading