Кметът на Силистра за пореден път иска увеличение на Такса – смет

Автор : Димитър Пецов

ОТ ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ: КМЕТЪТ НА СИЛИСТРА ИСКА ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ УВЕЛИЧАВАНЕ НА ТАКСА СМЕТ
На предстоящото редовно и последно за тази година заседание на Общински съвет-Силистра, кметът Юлиян Найденов е внесъл докладна записка с предложение за драстично увеличаване на налога за такса битови отпадъци. Това става с внасяне на докладната с план-сметка за приходи и разходи при управление на отпадъците и искане за допълнение и изменение на Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги в Община Силистра. Същото предложение беше внесено за одобрение до общинския съвет два пъти в края на 2020 г., съветниците обаче и двата пъти не приеха предложението, и така таксите не бяха променени. Така се очакваше от началото на 2022 г. да се мине към новата система за определяне на таксата битови отпадъци, приета законодателно, като основата за определяне на налога стане броят на ползвателите, а не данъчната оценка на имота. Но заради пандемията законовите промени бяха отложени. Това стана с приемане на изменения в Закона за извънредното положение от февруари 2021 г.(извънреден брой на Държавен вестник от 17.02.2021), с които се предвижда преминаването към новите основи при определяне таксата на битовите отпадъци да се отложи и да стане на втората година след публикуване на резултатите от приключилото през есента преброяване на населението. То се очаква да стане в края на тази година.
Изтъквайки това отлагане в мотивите си, кметът отново внася искане за увеличение на таксата, определено по стария начин, като аргументира, че за гр. Силистра налогът за събиране и транспортиране на отпадъци до регионалното депо е много по-висок в сравнение с останалите населени места в общината и покрива част от направените разходи за селата. И за да се спази основният принцип „постигане на по-голяма справедливост при определяне и заплащане на местните такси”, е необходима промяна на промилите при изчисляване на размера на ТБО. За гр. Силистра облогът върху жилищните имоти собственост на физическите лица за събиране и транспортиране на битови отпадъци е в размер на 439 888 лв., а за селата е в размер на 94 822 лв. , т. е. облогът за общинският център е 4,6 пъти по-голям от общия облог на другите населени места в общината.
Затова се предлага на общинските съветници да вземат решение размера на промилите за събиране и транспортиране на битови отпадъци до съоръжения и инсталации за тяхното третиране само за жилищните имоти в гр. Силистра и населените места собственост на физически и/или юридически лица да се промени така: от 1,5 промила върху данъчната оценка на 2,5 промила върху данъчната оценка на жилищните имоти за гр. Силистра и от 1,5 промила върху данъчната оценка на 3,5 промила върху данъчната оценка за жилищните имоти за останалите населени места в общината. Разделянето на облагането за гр. Силистра и отделно за селата, според кмета, се прави с цел да се запази принципа „постигане на по-голяма справедливост при определяне и заплащане на местните такси”.
Исканото увеличение се мотивира и от повишаването всяка година на отчисленията по Закона за управление на отпадъците(за 2021 са 95 лв.за тон), които общината трябва да внася в специална сметка, за да може да използва след това в инвестиции. Нарастващите разходи в проекта на План-сметката за тази дейност за 2022 г. налага размера на ТБО за третиране на битовите отпадъци в съоръжения и инсталации само за жилищните имоти в гр. Силистра и населените места собственост на физически и/или юридически лица да се промени от 1 промил върху данъчната оценка на 2 промила върху данъчната оценка на жилищните имоти за гр. Силистра и от 1 промил върху данъчната оценка на 3 промила върху данъчната оценка на жилищните имоти за останалите населени места.
Оказа се, обаче, че Община – Силистра(както и Община Дулово) не е внасяла години наред тези отчисления и като последица не може да ползва натрупаните средства по сметката(около 3 млн.), които се отпускат с разрешение на директора на РИОСВ-Русе. Това изправя шестте общини, които депонират отпадъците си в регионалното депо за отпадъци, управлявано от Община Силистра, пред сериозна криза. Трите налични „клетки“ за депониране на отпадъци в депото вече са запълнени и ако до пролетта на 2022 г. не бъде построена 4 клетка, може да се стигне до забрана за депониране на отпадъци и боклукът на общините да се извозва до други регионални депа – Русе, Добрич. Това би оскъпило още повече цената на услугите. Община Силистра вече е обявила обществена поръчка за изграждане на четвърта клетка на регионалното депо и се очаква с директорът на РИОСВ за отпусне на средства от блокираните сметки за финансирането и.

Моля подкрепете ни и харесайте страницата във Фейсбук , за да сте винаги информирани.

Leave a Reply

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.