„От вчера 1 април художествената галерия в Силистра вече работи и дано се намерят повече хора , които да се престрашат и да започнат да посещават експозициите на галерията, това каза директорът на галерията в Силистра скулпторът Йордан Колев. Той споделя , че въпреки ситуацията, в която живеем има хора , отдадени на изкуството и нищо не е в състояние да ги спре за да получат своето удоволствие от допира да изкуството.
Прави впечатление изключително богатия и разнообразен фонд на галерията. В него присъстват значими български художници като Майстора, Златю Бояджиев, Стоян Венев, Васил Стоилов. Колев разкрива, че на този етап са внесени под формата на експозиция творби от шуменската галерия на Елена Карамихайлова, която е първата художничка , завършила академично образование. Експозицията ще престои в галерията в Силистра още две седмици и почитателите на изобразителното изкуство ще могат да я видят. Освен експозицията на Карамихайлова посетителите на галерията могат да видят и изложбата на силистренския художник Йордан Господинов. Експресивен и интересен творец, завладян предимно от пейзажа на добруджанското село. Колев сподели , че предстоят изнесени изложби в Дулово и Тутракан , а техни малки експозиции да дойдат в Силистра. На 22 април е планирано откриването на изложба на местния творец Николай Петров.
„Корона вирусът и обстановката около него на всички пречи и на нас художниците ни е много тягостно защото на практика подреждаме изложби , които няма кой да ги види, или ако има , то това ще са съвсем малко хора“, казва Колев.
По отношение на планирания ремонт на галерията Йордан Колев спомена , че този въпрос стои вече от много години, макар , че са осигурени средства. Преди около месец финансовият зам. кмет д-р Мирослав Тодоров на среща с медиите спомена , че има планирани милион и половина лева за ремонт на галерията, но след отказването на фирмата изпълнител се търси нова за да извърши ремонтните дейности. Емблематичният за града часовник на една от кулите на галерията също бе включен в проект, но и там нещата зациклиха. Предвиждаше се да се постави нов съвременен механизъм , но да се остави като експонат старият, който да напомня на гражданите за отминалите времена.
„Представители на фирмата, която ще ремонтира часовника идваха в Силистра, замерваха , умуваха какво и как трябва да се поднови, но защо се отказаха не можах да разбера“, споделя Колев. Един от основните проблеми на културната институция е отоплението , както на експозиционните зали така и на хранилищата, след като, по думите на Колев е имало решение на местно ниво да се поставят климатици, от министерството на културата не са разрешили и на този етап проблемът остава открит.
„Като сграда паметник на културата, не бива по фасадата да се поставят климатици, в същото време на близо в района няма тръби , от където галерията да се газифицира и така си стои отворен въпросът“, споделя в заключение Йордан Колев.

Източник: Общинско кабелно радио Силистра

Discover more from Силистра - Вчера, Днес и Утре

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading