Войновската дружинка със забележителен отстрел : 12 прасета за един излет

автор : Стоян Пашкуров /slrb.bg/

Запомнили сме големите успехи, постигнати от ловците от дружинката в крайграничния район с Румъния в с. Войново, когато се водеха като най – добрите в ЛРС “Сокол 1” в град Силистра по отстрел на диви свине. Отчитаха се по 30-тина, дори и до 50 броя на сезон, като имаше и едри глигани, а ловците полагаха изключителни грижи за дивеча. Миналата година обаче закръглиха отстрела на нула, а това се дължеше на епидемията от Африканската чума по свинете, която  прогони животните от Добруджа. Затова сега ловците от с. Войново се зарадваха на октомврийската си слука, когато на един излет отстреляха 12 диви прасета, а тринайсето най-вероятно отиде в района на съседната дружинка в с. Кайнарджа, където допринесе за малката им слука.

“Срещнахме сурия в гората си, успяхме да отсреляме 12 животни, най-голям късмет имаше Стоян Узунов, аз отстрелях два екземпляра – допълва председателят на ЛРД-Войново Тодор Тодоров. – Имаме много добри ловни кучета, които са на братята Стоян и Николай Узунови и с тях откриват в добруджанската гора дивите свине. Разбира се, когато няма дивеч, проявяваме голямо внимание към регулиране на хищниците, чиято популация е много голяма, само  аз през изминалия сезон отстрелях 20-тина чакала и десетина лисици, всяка година сме на едно от челните места в сдружението по отстрел на хищници, за което сме получавали награди”.

Тревогата си споделя председателят на ЛРС-Силистра Орлин Николов:

“Първият месец завършихме с 13 отстреляни диви свине, които бяха отстеляни само в дружините на Войново и Кайнарджа, а никъде на друго място нямаме слуки, което е много тревожно.”

Георги НИКОВ

Моля подкрепете ни и харесайте страницата във Фейсбук , за да сте винаги информирани.

Иван Димитров, дългогодишен член на дружинката, отстреля два глигана

Leave a Reply

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.