Вършат ли се злоупотреби с имуществото на ПЗГ „Добруджа“- Силистра?

Този въпрос си зададохме, след като до редакцията на нашата медия достигна информация за съмнителни сделки, извършвани извън работно време, без процедура и свидетели. Възможно ли е това?

От създаването си до 2016-та година училището ПЗГ „Добруджа“, намиращо се по пътя между Силистра и село Айдемир, е било винаги държавно и финансирано от Министерството на земеделието. Съгласно обаче разпоредбите на нов закон за предучилищното и училищното образование, гимназията става общинска преди няколко години. Общинско става и имуществото, принадлежащо на училището. А имотите съвсем не са малко. Гимназията притежава десетки земеделски машини, хиляди литри гориво на склад, стотици декари от най-добрата земеделска земя в района. И нашата история започва оттук. След като училището става общинско, директорът е сменен два пъти. Преди около две години постът заема, според хората близък на местната власт човек – Пламен Славов.

И така, за добро, или за лошо времето минава докато в четвъртък, миналата седмица (02.07.2020 г.) , според наши източници, ръководена от Румен Панев ревизия установява липсата на техника и гориво от гаражите на училището. Били продадени колесен трактор „Болгар“ 80, дизелово гориво и двигател на „ЗИЛ“ със скоростна кутия. За продажбата на имущество за десетки хиляди, имало само бележка за 4500 лева. Продажбата се е случила в почивен ден, октомври миналата година – 5-ти, или 19-ти октомври. Ние се свързахме с г-н Панев, който отказа да потвърди, или отрече направената проверка – не разбирал и не искал да го занимаваме. Заместник-директорът Гинка Николова Борисова, с която също се свързахме пък отрече такава проверка да се е състояла въобще.

Обаче от погледите и будната съвест на хората, не може да се избяга и в Силистра нюз постъпи сигнал за извършващите се проверки със съмнения за нарушения. Призоваваме отговорните институции да си свършат работата и да осведомят обществеността и гражданите и да не потулват случая, ако има нарушения и злоупотреби. Призоваваме политическите сили и общински съветници да проявят заинтересованост по случая, като отправят питания към Кмета за изясняване на обстоятелствата околко конкретната проверка, както и други евентуални злоупотреби, за които се носят слухове в училищните среди. Кой отваря складовете на училището в почивните дни, къде изчезва техниката и горивото, собственост на училището и кой се облагодетелства от това? Ще търсим и очакваме отговори, защото единствения начин да се разсеят съмненията, според нас е пълна прозрачност и ясен отговор на въпросите, но такъв до момента липсва.

Моля подкрепете ни и харесайте страницата във Фейсбук , за да сте винаги информирани.

Leave a Reply

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.