Още нещо за забраната на граждани да участват в заседанията на Общински съвет-Силистра

автор : Красимир Коев

Вчера и днес в нашия град Силистра особено актуална стана новината, че Общинският съвет трябва да заседава при закрити врати. След първоначалното съобщение и последвал го критичен текст в граждански сайт, последва допълването на съобщението –  добавяне на изречение /!!!/, че   затварянето на заседанията за достъп на граждани и на медии е след взето решение на разширен Председателски съвет. Оказва се, че и това не е истина – такова решение не е обсъждано и не е вземано. Всъщност, тази забрана се оказва еднолична – рожба е вероятно на Председателката на Общинския съвет и на хората от ГЕРБ.

Какво ни казва това самоизолиране и скриване зад някаква, може би желязна завеса.

Първо. Страхът на демократичните хора, че извънредното положение, наречено извънредна обстановка, ще се използва за забрана на гражданските свободи и на гражданското участие вече не е вероятност, а истинска реалност. Критиките и протестите към властта вече стават недопустими в Общинския съвет на областния ни град.

Второ. Мълчанието на управляващите и на свързаните с тях медии по случая Пецов, което изглежда режисирано, се разширява и институционално – забранява се на гражданите  да присъстват на заседанията на Общинския съвет, защото там те биха могли да поставят неудобни въпроси. Такъв въпрос би могъл да бъде този:  Защо Общинският съвет премълчава и не реагира, когато Общинската администрация предприема незаконосъобразни действия и се стреми да ги прикрие от обществен контрол. И това се случва многократно и от няколко години.

Трето. Спекулативна е тезата, че забраната за участие на гражданите в заседанията на ОбС произтича от страха за разширяване на заразата от Корона-вируса. Спекулативна, защото мнозинството  не допусна да се приложи онлайн възможност с дарена от Демократична България  платформа за гласуване и за провеждане на заседанията дистанционно по електронен път. Така нямаше да има страхове от преки инфекции. Но щеше да се направи една видима крачка към дигитализация на управлението.

Четвърто. Събитията, свързани с Корона-вируса от няколко месеца подсказват, че сега е времето да се променят и реформират много сфери от обществения живот, а също и  общинските управленчески структури и организацията на функциите им. Отдавна е известно, че общинската администрация не функционира ефективно и не облекчава гражданите при техните нужди. Тя е ненужно  многолюдна и хронометрирането на работния й ден би показало огромен излишък от щатен персонал. Наложителни са спешни мерки и действия в тази посока, които не биха били възможни без участието на гражданските структури. Вместо търсене на контакти и разширението им, Общинският съвет затваря демонстративно вратите си. Неактуално и антидемократично.

Ще спра до тук. Ще прескоча нарушаването на Правилника за работа на ОбС. Надменното и пренебрежително отношение към някои предложения на другите партии  и демонстрирането на сила от мнозинството. Расте отдалечаването  и откъсването на Общинския съвет от мнението и упреците на гражданското общество. Не само се забавя, задържа се развитието на много сфери от обществения живот и тяхната модернизация…

 Изводът е неизбежен: изолацията от гражданите и спирачките пред тяхното участие ще разширява тези слабости и в националните класации област Силистра и община Силистра ще остават устойчиво на последните места в страната.  

Кой не иска граждани и журналисти да присъстват на сесиите на Общински съвет- Силистра и защо местният Парламент пуска неверни съобщения на страницата си?

Очаквайте още информация за конкретните действия, или бездействия на всеки един Общински съветник, за да можете обективно да решите, оправдават ли доверието ви, хората които сте поставили там , за да управляват вашите дела.

Моля подкрепете ни и харесайте страницата във Фейсбук , за да сте винаги информирани.

Leave a Reply

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.