Кой не иска граждани и журналисти да присъстват на сесиите на Общински съвет- Силистра и защо местният Парламент пуска неверни съобщения на страницата си?

Хронологията накратко: Общински съвет Силистра излиза със съобщение на 21.05, в което уведомяват обществеността, че следващото заседание на местния парламент ще се проведе при закрити врати. Според съобщението, ограничението се налага заради извънредната епидемиологична обстановка и заповед на Министъра на Здравеопазването. В заповедта на Министъра обаче не се упоменава налагане на подобни ограничения за работите на общинските съвети в Република България. В кратка статия публикувана в петък вечер на ploshtadsvoboda.org , Боян Симеонов отправя критики към решението на Общински съвет – Силистра да затвори врати за обществеността. Същата вечер, сайта на Общински съвет – Силистра променя изначално публикуваното си съобщение като добавя ново изречение към него – че решението за затварянето на вратите на Общински съвет – Силистра е взето на заседание на орган, наречен „Председателски съвет“. В последствие се оказва, че някои от членовете на този „Председателски съвет“ дори не са присъствали на него. А присъствалите на него заявяват че въобще не са обсъждани въпроси, свързани със закрити заседания на Общински съвет – Силистра.

Значи ли всичко това, че ГЕРБ и д-р Мария Стойчева еднолично вземат решение, да не допуснат на заседанието журналисти и граждани, защото може би така им е по-удобно? При това те не си признават за това, а се опитват да го изкарат колективно решение. Но ние се свързахме с останалите участници в Председателския съвет и ги попитахме дали имат нещо общо с това решение. Всички представители на политически партии, които отговориха на запитването ни, отрекоха участие и заявиха, че са против тези мерки (не успяхме да се свържем само със СДП, както и с ДПС, които обаче не са присъствали на Съвета, Движение 21 пък не ни отговориха въобще, което може би значи, че са съгласни сесията да бъде закрита). Оказва се, че съобщението на Общински съвет е невярно и темата за закриване на сесията въобще не е обсъждана, а д-р Стойчева просто е обявила, че заседанието ще се проведе при спазване заповедта на Министъра на здравеопазването. Но в Заповедта не се твърди нищо такова, че заседанията на Общински съвет има нужда да бъдат закрити за граждани и журналисти.

Г-жи и г-да „управляващи“ от ГЕРБ, кога най-накрая ще спрете с едноличните действия и ще започнете да вземате решенията демократично и чрез дебати, съобразявайки се с желанието и мнението на колегите и съгражданите си? А ако не искате да го правите – поне излезте и застанете с имената си. Кажете , че решението е само и единствено ваше и не се опитвайте да прехвърлите отговорността за действията си на някой друг. Бъдете отговорни! Не се крийте, защото ще си помислим, че ви е срам от собствените ви решения . Както е казал народът – гузен негонен бяга.

И още един въпрос – кой, как и защо си позволява да променя своеволно официални съобщения на Общински съвет – Силистра?
Очакваме отговори.

Още нещо за забраната на граждани да участват в заседанията на Общински съвет-Силистра

Очаквайте още информация за конкретните действия, или бездействия на всеки един Общински съветник, за да можете обективно да решите, оправдават ли доверието ви, хората които сте поставили там , за да управляват вашите дела.

Моля подкрепете ни и харесайте страницата във Фейсбук , за да сте винаги информирани.

Leave a Reply

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.