114 години от рождението на добурджанската Омирка – Васила Вълчева от Калипетрово

Васила Вълчева Караатанасова, известна още като баба Васила, е българска певица на народни песни, родена на 20 май 1906 г. в с. Калипетрово, Силистренско, и починала през 1981 г. Семейството й е един от най-старите родове в Добруджа, дошли още през 17 век от Сливенско. На 7 години запява за пръв път – първата ѝ песен тогава е „Я изгрей, слънчо“. На нейно име има конкурс провеждан повече от 10 години в село Калипетрово.

През 1962 г. в съпровод на Странджанската група Васила Вълчева прави първите си записи на 5 песни в Българското национално радио. Баба ѝ, Бойка Курдуманова, е била най-прочутата народна певица в селото и околията, славела се и като изключително паметлива и природно интелигентна. Племенницата на певицата, Митанка Петрова, е неин последовател.

В института по музикознание на БАН, благодарение на ст. н. с Михаил Букурещлиев и други сътрудници, за поколенията са запазени над 1 400 автентични текста и мелодии на песни от репертоара на Васила Вълчева. Част от тях през 1988 г. Михаил Букурещлиев включва в сборника „Народни песни от Добруджа“. По сведения на певицата, начирана „добруджанската омирка“, са описани десетки народни обичаи, съхранявани в ИФМ при БАН.

В първите години на новия век е основан конкурсът за изпълнители на добруджански народни песни „С песните на Васила Вълчева“. По регламент певците изпълняват добруджанска песен по избор и песен от репертоара на Васила Вълчева. Изданието на конкурса през 2006 г. съвпада със 100-годишнината от рождението на певицата.

Паметна плоча на голямата добруджанска певица Васила Вълчева бе осветена и открита в родното й село Калипетрово, което днес е домакин на Единайсетия конкурс за млади изпълнители на добруджански народни песни на името на певицата. Деветгодишната Кремена Кръстева от Силистра бе най-малката участничка в конкурса. Песни на Васила Вълчева изпълнява и осемдесет и седем годишната й племенничка Митанка Пейчева.

От репертоара на Васила Вълчева в БАН се съхраняват над 1 600 песни, описания на 40 празници, обичаи и обреди, детски игри, пословици, гатанки, поговорки.

Източник : Уикипедия

Моля подкрепете ни и харесайте страницата във Фейсбук , за да сте винаги информирани.

Васила Вълчева

Leave a Reply

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.