„Да смачкаш Гражданското общество“ – немскоезично списание отрази ареста на Димитър Пецов и обстановката в Силистра

„ДА СМАЧКАШ ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО „
Немскоезичното издание „Виртшафтсблат“ в новия си брой,базирайки се на опита на Димитър Пецов и дейности на „Граждански контрол“, излиза с анализ на ситуацията в Силистра. По този повод дори разкрива кой стои зад изданието „Кворум“, използвано като медийна бухалка. За „Тошко“ и заплахите , за „Миро“ и за бялата „Хонда“ с надпис на капака „Мъртъв си!“

Да смачкаш гражданското общество

Историята на Димитър Пецов от Силистра показва с какво е постлан пътят към успеха на ГЕРБ и неговия лидер

Бети Панова

Силистра е областен център в Североизточна част на България. Разположеният на река Дунав пристанищен град е с население приблизително 30 000 души, а характерно за него е богата му история. Една от големите забележителности на Силистра е турската крепост Меджиди Табия. В кръга на шегата, историята, която ще разкажем, има немски корени. Проектант на крепостта, строена в продължение на 12 години в средата на 19 век, е немският военен инженер Хелмут фон Молтке.
През 2016г. община Силистра започва ремонт на „гордостта на града“ – Меджиди Табия. Както обичайно се случва в България, месец след неговото приключване, ремонтът вече се нуждае от нов ремонт. За местния жител Димитър Пецов сагата започва в деня, в който решил да потърси помощ от медиите, за да принуди общината да упражни контрол върху извършените ремонтни дейности. Проектът се финансира от Предприятие за управление дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) към Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Основните приходи на предприятието са постъпленията от продажба на квоти за емисии на парникови газове. Разпределението на бюджета на дружеството се утвърждава с подписа лично на регионалния министър. През 2016г. министерството се оглавява от Лиляна Павлова (водещ фактор в партията на премиера Бойко Борисов), на която към днешна дата, в качеството и на вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка, е поверено финансирането на проекти, които помагат за постигането на целите на ЕС.
Непосредствено преди настъпването на новата 2017г. по БНТ е излъчен репортаж, в който представител на община Силистра поема отговорност напролет фирмата-изпълнител всичко да поправи. Изминали са вече три години от пролетта на 2017г., състоянието на ремонтираната част е руина, а до този момент интерес към този проблем не са проявили нито общината, нито финансиращият орган (вж. снимката на обекта). По този повод, в опитите си да осъществи граждански контрол върху дейността на местната власт, през 2017г. Димитър Пецов създава Инициативата „Граждански контрол Силистра“. В нея привлича и други свои съграждани, с които следят случващото се в местната управа, присъстват на заседанията на Общинския съвет в града и се стремят да намалят риска от взимането на непрозрачни решения.
Така например през 2018г. в града е назначен нов главен архитект, чийто баща е общински съветник в Силистра. По Закона за достъп до обществена информация (ЗОДОВ), 46-годишният граждански активист поискал информация проведен ли е конкурс за назначаването на тази изключително важна за развитието на града позиция. Питането, което Пецов отправя към местната управа, удивително съвпада с друго изключително неприятно събитие в неговия дом. Той е „посетен“ от местен „джентълмен“, който му нанася побой с метален прът. Пецов подава жалба в местната полиция, която така и не успява да открие доказателства, въпреки жертвата е освидетелстван с медицинска експертиза. По разказа на Пецов той разпознал лицето на извършителя, тъй като нападателят му е бил без маска и не се е крил.
Гражданската активност е най-големият враг в обществата, в които върховенството не принадлежи на правото, а на монопола и олигархията.
Въпреки опита да бъде сплашен, Пецов и групата му съмишленици в Инициативата не спрели да „пречат“ на местната власт и системно разваляли комфорта, който политиците и олигарсите в града си били създали. Така се стигнало да нова случка през февруари тази година, при която, областният координатор на ГЕРБ Тодор Тодоров го засича докато тича в парка и го заплашва директно, че „ще го съсипе“. За инцидента, Пецов подал нова жалба в полицията.
Тодор Тодоров е двигателят на управляващите в региона на Силистра. Показателен за неговата голяма значимост в структурата на ГЕРБ е фактът, че в средата на миналата година той зае мястото на Цветан Цветанов, дясна ръка на Боойко Борисов, след отлъчването му от партията. Предложението за избора на Тодоров е направено лично от лидера на партията Борисов. Тодоров е и един от основателите на ГЕРБ, а неговата съпруга Елица Тодорова е общински съветник в община Силистра и технически сътрудник на евродепутата Емил Радев. След избора му за член на Изпълнителното бюро на ГЕРБ, в репортаж публикуван във вестник „Стандарт“ – издание близко до нелегитимният съдружник на Бойко Борисов в управлението на страната, депутатът от ДПС Делян Пеевски, четем следното: „Тошко, какво е презимето ти, попита за протокола Борисов, а всички погледи се насочиха към центъра на залата, където, за да отговори на въпроса, бързо се бе изправил един широко усмихнат делегат, скрил очите си зад маркови очила. Кой е този, се питаха един през друг журналистите. И останаха изумени като разбраха, че е координатор на ГЕРБ за Силистра. Фактът, че премиерът дава място в най-висшия орган на партията си не на верен министър, заслужил депутат или кмет-отличник, а на шеф на местна структура и то от Добруджа, е доста показателен. И поставя на дневен ред въпроса за критерия за избор. Очевидно не е на регионален принцип. Защото, ако Кърджали (б.р. успоредно с Тодоров се гласува влизането в Изпълнителното бюро на председателката на парламента Цвета Караянчева, която е от Кържали) настоява за по-добро представителство в ръководството, то Силистра отдавна няма подобни претенции. Все пак водач на депутатската листа там е лично финансовият министър Владислав Горанов.“ Публикацията завършва с големите очаквания на автора, които той споделя с читателите си: „Докато цялото Лудогорие на последните избори показа скромни резултатите и върна блясъка на ДПС в региона, Силистра остана бастион на Борисов. За кои други бастиони ще отговаря Тодоров в новата си роля, тепърва ще разберем.“
За „Тошко“… и любовта му да дарява
Заглавието на публикацията в „Стандарт“ е „Защо Борисов заложи на Дарителя“. През 2017 година Тодоров е признат за дарител с особено голям принос в дейността на общността и е награден от Национално сдружение на общините в България. Щедрият „дарител“ е един от най-големите арендатори в страната, бенефициент на средства от европейските фондове.
На 27.04. Димитър Пецов подава заявление до областната дирекция на МВР в Силистра с искане да получи информация кой е „дарителят“ на полицията в града. Съвсем наскоро заради опасността от пандемия на коронавирус вътрешният министър Младен Маринов издаде заповед във всеки областен град в България да бъдат поставени контролно-пропускателни пунктове, които да ограничават входа и изхода на грждани. Полицаите, които пазят Силистра си имат таен благодетел, който се грижи за техните храни и напитки. Заради практика, създадена от вътрешния министър през 2011г. Цветан Цветанов, в свой доклад ЕК изрази навремето своите опасения относно събирането на дарения от фирми и частни лица за полицията.
Пред „Виртшафтсблат“ Пецов разказа, че счита за задължително публикуването на тази информация, тъй като полицията е органът, който по закон разполага с най-много репресивни инструменти и по тази причина подобни дарения се нуждаят от пълна прозрачност. Пет дни по-късно, на 02.05. досегашният гражданин с будна съвест Димитър Пецов е арестуван от силистренската полиция заради…. притежаването на наркотици. Официалната информация е, че при проверка на автомобила на Пецов полицията е открила четири вида дрога. „Притежателят на дрогата“ ни разказа, че поведението на униформените било странно, при него се качил полицай, накарал го да шофира до районното с униформения до него на дясната седалка, след това на територията на полицейското управление веднага извадили от колата пакета с коктейл от наркотици. На претърсването не присъстват задължителните по закон поемни лица. „Сякаш знаеха какво търсят“, разказва пред „Виртшафтсблат“ доскорошният граждански активист.
МВР е лаконично в описанието на случая като в бюлетина си посочва, че се води досъдебно производство. Прокуратурата реагира светкавично, повдига обвинение и до този момент запазва мълчание. През миналата година Пецов организира протест в града срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор. От две години той е сътрудник и на Антикорупционния фонд в района. През 2017г. активистът става носител на наградата „Златен ключ“ за проявената упоритост и последователност при търсене на информация по реда на ЗОДОВ на Програма „Достъп до информация“.
Нова сага с местната репресивна машина
След освобождаването му от ареста, Димитър Пецов се сдобива с компанията на бял джип, марка „Хонда“, който го следва и снима навсякъде. По думите му, след случилото се той разбрал, че няма компетентна и легитимна институция, където да подаде жалба за „новата форма на терор“. Решил да публикува информацията за случващото му се в личния си профил в социалната мрежа. На следващия ден в местния информационен сайт „Кворум“ се появява дописка със заглавие: „Силистренец получи заплаха за убийство, изписана върху капака на автомобила му“. Информацията е илюстрирана със снимка на белия джип „Хонда“, който дни наред преследва Пецов, а върху капака с червено е написано „Мъртъв си!“.
Проверка на „Виртшафтсблат“ в https://web.archive.org/ установи, че в миналото сайтът е създаден и администриран от настоящия директор на Дирекция „Финанси“ в Община Силистра Мирослав Калинов. В актуалното състояние липсват данни за авторите и лицата, които носят отговорност за съдържанието на сайта. Анализът на публикациите показа, че сайтът се използва предимно за ПР-публикации на ГЕРБ и най-вече на неговия областен координатор Тодор Тодоров.
В такъв контекст е логично да се предположи, че на Димитър Пецов му предстои нова сага с местната репресивна машина. Този път ще трябва да доказва заплашвал ли е някого с убийство. „Виртшафтсблат“ потърси контакт с Тодор Тодоров, за да чуем неговата гледна точка по казуса. На страницата на ГЕРБ не намерихме телефона на Тодоров, но пък беше публикуван мобилният телефон на председателката на Общинския съвет д-р Мария Димитрова. Свързахме се с нея и настоятелно помолихме, че бихме искали да чуем и неговата гледна точка. Дамата обеща да предаде, но Тодоров така и не върна обаждането.

Оригиналът на немски език четете долу:

Моля подкрепете ни и харесайте страницата във Фейсбук , за да сте винаги информирани.

Wenn die Zivilgesellschaft zum Erliegen kommt
Die Geschichte von Dimitar Petsov aus Silistra veranschaulicht womit der Weg zum Erfolg von GERB und ihrem Vorsitzenden gepflastert ist
Silistra ist ein Verwaltungsbezirk im Nordosten Bulgariens. Die an der Donau gelegene Hafenstadt zählt ca. 30 000 Einwohner und blickt auf eine reiche Geschichte zurück. Eines der großen Wahrzeichen der Stadt ist die türkische Festung Medjidi Tabia. Halb im Scherz, die Geschichte, die wir erzählen werden, hat deutsche Hintergründe. Der Projektant der Festung, deren Bau Mitte des 19. Jahrhunderts 12 Jahre in Anspruch nahm, ist der deutsche Militäringenieur Helmuth von Moltke. Im Jahr 2016 startete die Gemeinde Silistra die Renovierungsarbeiten am „Stolz der Stadt“, an der Festung Medjidi Tabia. Wie in Bulgarien üblich, war einen Monat nach Fertigstellung der Renovierungsarbeiten, eine neue Reparatur vonnöten. Für den Einheimischen Dimitar Petsov begann die Saga an dem Tag, an dem er den Beschluss fasste, die Medien um Hilfe zu bitten, damit die Gemeinde auf diesem Wege gezwungen wird, die durchgeführten Renovierungsarbeiten einer Kontrolle zu unterziehen. Das Projekt wird über das Unternehmen für die Tätigkeiten zum Umweltschutz (PUDOOS) am Ministerium für regionale Entwicklung und öffentliche Arbeiten (MRRB) finanziert. Der Erlös aus dem Verkauf von Treibhausgasemissionszertifikaten ist das Haupteinkommen des Unternehmens. Die Aufteilung seines Haushalts erfolgt durch die Unterschrift von keinem Geringerem als dem Regionalminister. Im Jahr 2016 steht Lilyana Pavlova (die eine führende Rolle in der Partei von Regierungschef Boyko Borisov inne hat) an der Spitze des Ministeriums. Zurzeit ist sie in ihrer Rolle als Vizepräsidentin der Europäischen Investitionsbank (EIB) mit der Finanzierung von Projekten betraut, die zur Verwirklichung der EU-Ziele beitragen. Kurz vor Anbruch des neuen Jahres 2017 strahlte das Bulgarische Nationale Fernsehen BNT eine Reportage aus, in der ein Vertreter der Gemeinde Silistra die Verantwortung übernahm, dass der Auftragnehmer im Frühjahr den Pfusch beheben werde. Seit dem Frühjahr 2017 sind mittlerweile drei Jahre verstrichen und der Zustand der renovierten Festungspartie ist als Ruine zu bezeichnen. Bisher zeigten jedoch weder die Gemeindeverwaltung noch die Förderstelle (s. unten Foto des Objekts) Interesse an diesem Problem. Aus diesem Anlass rief Dimitar Petsov im Jahr 2017 bei seinen Versuchen Bürgerkontrolle über die Handlungen der lokalen Behörden auszuüben die Initiativgruppe „Bürgerkontrolle Silistra“ ins Leben. Er warb weitere Mitbürger als Mitglieder, um die Handlungen der lokalen Verwaltung gemeinsam zu verfolgen, den Sitzungen des Gemeinderates beizuwohnen, mit dem Ziel das Risiko zu verringern, dass undurchsichtige Entscheidungen gefällt werden. 2018 z. B. wurde in der Stadt ein neuer Chefarchitekt eingestellt, dessen Vater als Gemeinderatsmitglied in Silistra tätig ist. In Anlehnung an das Gesetz über Haftung des Staates und der Gemeinden für Schäden (ZODOV) forderte der 46-jährige Bürgerrechtler Informationen darü-ber an, ob ein Wettbewerbsverfahren für die Besetzung dieses für die Entwicklung der Stadt außerordentlich wichtigen Postens durchgeführt wurde. Die von Petsov an die lokale

Verwaltung gerichtete Anfrage fiel erstaunlicherweise mit einem anderen äußerst unangenehmen Ereignis in seinem Zuhause zusammen. Ihm wurde einen „Besuch“ von einem heimischen „Gentleman“ abgestattet, der ihn mit einer Metallstange verprügelte. Petsov erstattete Anzeige bei der örtlichen Polizeibehörde, die trotz eines vom Opfer vorgelegten medizinischen Gutachtens keine Beweise finden konnte. Er habe nach eigener Aussage das Gesicht des Übeltäters erkannt, da sein Angreifer keine Maske getragen und sein Gesicht nicht versteckt habe. Das bürgerrechtliche Engagement ist der größte Feind in Gesellschaften, in denen nicht das Gesetz, sondern das Monopol und die Oligarchie die Überhand ergriffen haben Trotz dieses Einschüchterungsversuchs hörten Petsov und seine Gleichgesinnten aus der Initiativgruppe nicht auf, die lokale Verwaltung zu „belästigen“ und den Komfort, den die Politiker und Oligarchen in der Stadt sich geschaffen hatten, permanent zu beeinträchtigten. So kam es zu einem neuen Vorfall im Februar dieses Jahres, bei dem der regionale Koordinator von GERB Todor Todorov Petsov ihn beim Joggen im Park abfing und ihm direkt drohte, dass er ihn „fertig machen“ werde. Nach diesem Vorfall erstattete Petsov erneut Anzeige. Todor Todorov ist die treibende Kraft der Regierungspartei in der Region Silistra. Bezeichnend für seine wichtige Rolle in der Struktur von GERB ist die Tatsache, dass er Mitte vergangenen Jahres den Platz von Tsvetan Tsvetanov, der rechten Hand von Boyko Borisov, nach dessen Ausschluss aus der Partei, eingenommen hatte. Den Vorschlag für die Wahl von Todorov wurde von Parteichef Borisov höchstpersönlich unterbreitet. Todorov ist zudem einer der Gründer von GERB und seine Ehegattin Elitsa Todorova fungiert als Stadträtin in der Gemeinde Silistra. Nach seiner Wahl zum Mitglied des Exekutivausschusses von GERB war in einem von der Zeitung „Standard“ veröffentlichten Bericht, einem Medium, das mit dem illegitimen Partner von Boyko Borisov in Sachen Landesverwaltung, dem DPSAbgeordneten Delyan Peevski, in Verbindung gebracht wird, Folgendes zu lesen: „Toshko (Kosename für den Vornamen Todor), wie war nochmal dein Vatersname, fragte für das Protokoll Borisov, und alle Blicke richteten sich auf die Mitte des Saals, wo ein Delegierter mit breitem Lächeln im Gesicht, der seine Augen hinter einer Markenbrille versteckte, sich rasch von seinem Platz erhoben hatte, um die Frage beantworten zu können. Wer ist das denn, fragten sich die Journalisten gegenseitig. Sie erfuhren verblüfft, dass es sich dabei um den Koordinator von GERB in Silistra handelt. Die Tatsache, dass der Ministerpräsident einen Platz im höchsten Gremium seiner Partei nicht einem loyalen Minister, einem verdienstvollen Abgeordneten oder einem herausragenden Bürgermeister, sondern einem Chef der regionalen Vertretung bot, und ausgerechnet in der Dobrudscha, ist äußerst aufschlussreich. So kommt das Thema Auswahlkriterium auf die Tagesordnung. Offensichtlich erfolgte dies nicht nach regionalem Prinzip. Denn, wenn Kardzhali (Anm. d. Red. parallel zur Wahl von Todorov wurde der Aufnahme der aus Kardzhali stammenden Parlamentspräsidentin Tsveta Karayancheva in den Exekutivausschuss zu) auf einer besseren Vertretung in der Parteispitze besteht, so sind Silistras Ansprüche in diese Richtung längst verfallen. Immerhin steht an der Spitze der dortigen Abgeordnetenliste kein Geringerer als Finanzminister Vladislav Goranov.“ Der Bericht endete mit den hohen Erwartungen des Verfassers, die er mit seiner Leserschaft teilte. „Während die gesamte Region Ludogorie bei den letzten Wahlen bescheidene Ergebnisse an den Tag legte und die DPS ihr altes Ansehen dort zurückgewinnen konnte, blieb Silistra Borisov als Hochburg erhalten. Für welche weiteren Hochburgen Todorov in seiner neuen Rolle von nun an verantwortlich zeichnen wird, wird man demnächst erfahren.“Von „Toshko“ und seiner Leidenschaft Spenden zu tätigen Die Zeitung „Standard“ betitelte ihren Bericht: „Warum hat Borisov auf den Geber gesetzt?“ Im Jahr 2017 wurde Todorov durch die Nationale Vereinigung der Gemeinden in Bulgarien als Geber mit einem besonders großen Beitrag zur Tätigkeit der Gemeinde ausgezeichnet. Der großzügige „Geber“ gehört zu den größten Pächtern im Land und ist Endempfänger von Fördermitteln aus den EU-Fonds. Am 27. April beantragte Dimitar Petsov bei der lokalen Direktion des Innenministeriums in Silistra die Bereitstellung von Informationen darüber, wer der „Geber“ der örtlichen Polizeibehörde ist. Kürzlich ordnete Innenminister Mladen Marinov aufgrund der Gefahr der Ausbreitung der Coronavirus-Pandemie die Einrichtung von Kontrollstellen in jeder bulgarischen Kreisstadt an, die die Ein- und Ausreisen von Bürgern einschränken sollten. Die Polizisten, die Silistra bewachen, haben einen geheimen Gönner, der sie mit Speisen und Getränken versorgt. Wegen einer durch den Innenminister Tsvetan Tsvetanov im Jahr 2011 eingebürgerten Praxis, brachte die EU-Kommission damals ihre Besorgnis über das Sammeln von Spenden von Unternehmen und Privatpersonen für die Polizei in einem Bericht zum Ausdruck. Dem „Wirtschaftsblatt“ sagte Petsov, dass er die Veröffentlichung dieser Informationen als obligatorisch erachte, da die Polizei das Organ sei, das laut Gesetz über die meisten repressiven Instrumente verfüge. Daher bedürfe es bei derartigen Spendenaktionen vollständiger Transparenz. Fünf Tage später, am 02. Mai wurde der bisherige Bürger mit einem wachen Gewissen Dimitar Petsov von der Polizei in Silistra wegen … Drogenbesitz festgenommen. Nach offiziellen Angaben fand die Polizei bei einer Durchsuchung seines Fahrzeugs vier verschiedene Drogenarten. „Der Drogenbesitzer“ erzählte uns, dass das Verhalten der Uniformierten seltsam gewesen sei. Bei ihm ins Auto sei ein Polizist eingestiegen und habe ihn aufgefordert bis zum Polizeirevier mit einem Uniformierten auf dem Beifahrersitz zu fahren. Auf dem Gelände des Polizeireviers angekommen hätten sie das Paket mit dem Drogencocktail sofort aus dem Wagen herausgezaubert. Bei der polizeilichen Durchsuchung seien die laut Gesetz obligatorischen Zeugen nicht zugegen gewesen. „Als hätten sie gewusst, wonach sie suchen“, so der bisherige Bürgerrechtsaktivist gegenüber dem „Wirtschaftsblatt“. Das Innenministerium war lakonisch bei der Schilderung des Vorfalls. Seinem Newsletter war zu entnehmen, dass ein vorgericht liches Verfahren eingeleitet werde. Die Staatsanwaltschaft reagierte blitzschnell, erhob Anklage und hüllt sich bislang in Schweigen. Im vergangenen Jahr organisierte Petsov einen Protest in der Stadt gegen die Wahl von Ivan Geshev zum Generalstaatsanwalt. Seit zwei Jahren wirkt er im Antikorruptionsfonds der Region mit. Im Jahr 2017 wurde dem Aktivisten der Preis „Goldener Schlüssel“ für seine Beharrlichkeit und konsequentes Handeln bei der Suche nach Informationen gemäß ZODOV im Rahmen des Programms „Zugang zu Informationen“ verliehen. Neue Saga mit der örtlichen Repressionsmaschine Seit seiner Entlassung aus der Haft genießt Dimitar Petsov die Gesellschaft eines weißen Jeeps der Marke Honda, der ihm auf Schritt und Tritt folgt und ihn fotografiert. Nach allem, was passiert sei, sei ihm klar geworden, dass es keine kompetente und legitime Institution gebe, bei der er eine Anklage wegen „ der neuen Form des Terrors“ einreichen könnte. Petsov beschloss die Informationen über die Geschehnisse in seinem persönlichen Profil in einem sozialen Netzwerk zu veröffentlichen. Am Tag darauf veröffentlichte die örtliche Nachrichtenseite „Kvorum“ einen Artikel mit folgender Überschrift: „Ein Einwohner der Stadt Silistra bekam eine Morddrohung, die auf der Motorhaube seines Fahrzeugs zu lesen war“. Zur Veranschaulichung gab es ein Bild des weißen Jeeps der Marke Honda, der Petsov tagelang verfolgte. Auf der Motorhaube des Fahrzeugs war „Du bist ein toter Mann!“ in roter Farbe zu lesen.Recherchen des „Wirtschaftsblatts“ auf der web.archive.org ergaben, dass sie damals durch den derzeitigen Leiter der Direktion „Finanzen“ in der Gemeinde Silistra Miroslav Kalinov erstellt und verwaltet wurde. In ihrem aktuellen Zustand fehlen Informationen über die Autoren und Personen, die die Verantwortung über die Publikationen tragen. Aus einer Analyse des Inhalts der Veröffentlichungen lässt sich allerdings schließen, dass die Webseite vorwiegend für PR-Artikel von GERB und insbesondere von ihrem regionalen Koordinator Todor Todorov benutzt wird.In solch einem Kontext ist es logisch zu anzunehmen, dass Dimitar Petsov eine neue Saga mit der örtlichen Repressionsmaschine erwartet. Diesmal muss er beweisen, ob er jemandem mit Mord gedroht habe. Das „Wirtschaftsblatt“ kontaktierte Todor Todorov, damit er seinen Standpunkt zu dem Fall darlegt. Auf der Website von GERB war Todorovs Telefonnummer nicht zu finden, dafür aber die Handynummer der Vorsitzenden des Gemeinderats, Dr. Maria Dimitrova. Wir haben uns mit ihr in Verbindung gesetzt und sie gebeten, dass wir seinen Standpunkt gerne hören möchten. Die Dame versprach unsere Nachricht auszurichten. Todorov hat jedoch nicht zurückgerufen.

Leave a Reply

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.