Овощари в Североизточна България вече борят градушката със собствени оръдия (видео)

източник : агри.бг

Овощарите и производителите на плодове и зеленчуци вече ще се борят с градушките със собствени оръдия, които закупиха с подкрепата на схемата за държавна помощ в растениевъдството, свързана с първичното производство на продукция. Това съобщи за Агри.БГ Божидар Петков от Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я).

Със самолетния способ градозащитата може да обхване цялата страна

Днес в градините на Павел Спасов, който отглежда 700 дка кайсии, праскови, ябълки и череши в района на Сливо поле, гръмна и първото оръдие, закупено по схемата. Не защото в това слънчево време се е наложило да разбива градоносни облаци, а защото в момента се прави настройка на устройството.

„Оръдието е генератор за шокови вълни, който работи по безопасна и екологична технология – с газ ацетилен. Газът се съединява с кислород и след подаване на искра се взривява в камерата и се изстрелва до стратосферата. От тропосферата се отразява обратно към земята и създава електромагнитни вълни, които, преминавайки през облака, втечняват капките водна пара и не им позволяват да се вледенят и да се превърнат в град. Ако вече има образуван лед, той също се втечнява“, обяснява Спасов.

Съоръжението може да защити до 800 дка земеделски насаждения с над 90% ефикасност.

Един проблем обаче продължава да измъчва земеделците в Североизточна България – все още не е заработил дълго обещаваният радар в Шумен на Изпълнителната агенция за борба с градушките (ИАБГ). Въпреки многобройните разговори през последните 3 години такъв все още няма.

Последно министърът на земеделието Десислава Танева заяви, че радарът ще бъде монтиран до края на 2020 г. С него ще се наблюдават съществуващите облаци и движението им ще може да бъде следено в платформата на ИАБГ – https://binca-bg.eu/.

За момента в нея обаче има информация само от наличните радари в страната, а свръхкраткосрочните прогнози за наближаващи градоносни облаци в района остават мечта.

Моля подкрепете ни и харесайте страницата във Фейсбук , за да сте винаги информирани.

снимка : sors.bg

Leave a Reply

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.