Кръгла маса „Златна Добруджа – мит и реалност“ в Силистра

Научен център „св. Дазий Доростолски”, Катедра по филологически и природни науки и Учебно-изследователската лаборатория по културно- историческо наследство при Филиал Силистра на Русенски университет „Ангел Кънчев“ обявиха със своя покана научно събитие.

Чрез него на 1 октомври т.г. в Силистра ще бъде проведена Кръгла маса на тема „Златна Добруджа – мит и реалност“. Участващите доклади, заявени до 30 юли 2020 г., след рецензиране ще бъдат публикувани в 12-ата книга от поредицата „Известия на НЦ „Св. Дазий Доростолски”. Сборникът с доклади ще бъде предварително отпечатан и ще се получава в деня на на „кръглата маса“, а при неприсъствено участие – по пощата.

Научният форум ще бъде посветен на няколко годишнини: посветено на 80-ата година от Крайовския мирен договор от 1940 г., възвърнал Южна Добруджа към майката родина България; 75 г. Русенски университет; 130 години педагогическо образование в Силистра и 140 години от рождението на Йордан Йовков – „Певеца на Добруджа“.

Темата на кръглата маса е близка до книги с историческо и с литературно съдържание, отнасящо се до Силистра и региона, във връзка премълчаван период от развитието на града и настоящата административна област, както и на съседната област Добрич. Под една или друга форма през последните години тя е разработвана от различни местни автори, но в различен контекст.

Става дума за книгата на доц. д-р Румяна Лебедова „Златна Добруджа в българското етнокултурно пространство”, издадена през 2006 г. в навечерието на 1 900-годишнината на Силистра, благодарение на единствената проведена сесия на община Силистра за финансиране на идеи с патриотичен характер (книги, изложби, албуми).

Към нея прибавяме сборника с автентични разкази „Съхранена памет. Спомени на съвременници”, издаден през 2015 г. от доц. Р. Лебедова, Цветана Цанова – председател на ОбК на ОбщБК „Васил Левски“ и Йордан  Георгиев. Със свое отношение са също трилогията „Отвлечени – Прокудени – Преселени” на Момка Чумпилева, включваща съдбите на няколко добруджански семейства в периода 1916-1940 г; сборникът „С Добруджа в сърцето” на Милка Трендафилова (Калипетрово) и документалната книга „Наказания без престъпления“ на Анастасия Якова (Тутракан).

Към темата отношение имат още: автобиографичната книга „Из лабиринтите на моята памет” на юристката Татяна Тихчева; сборниците „Добруджа”; фамилната разработка „Три добруджански рода” на Господин Великов и проф. Любомир Пенев; краеведческото и родово издание „Историята на село Добротица” на Михаил Жеков и Пламен Петров; няколко краеведски изследвания на Господин Великов  (Проф. Иширково) и др.

Едни от най-новите издания са на д-р Наталия Симеонова – уредник в Регионален исторически музей Силистра, автор на монографията „Пресеченият път на свободата. Силистра 1940-1947” – „Обществено-политическо и социално-икономическо развитие на Силистренска околия в периодите 1940-1944 и 1944-1947”), както и на проф. д-р Николай Ненов – директор на Регионален исторически музей Русе – заедно с колежката му Мариана Димитрова те са съставители на албума „Гласове от Русе за Добруджа“. През 2016 г. Исторически музей Тутракан издаде книгата „Добруджа на кръстопътя на историята“

През последните 15 години се увеличиха и паметниците, посветени на събитията от периода 1913-1940 г. – в с. Кайнарджа и в град Силистра (2017 г.), а от преди това подобни има в град Тутракан и в село Сребърна.

източник : Йордан Георгиев

Моля подкрепете ни и харесайте страницата във Фейсбук , за да сте винаги информирани.

снимка : Pixabay

Leave a Reply

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.