Наркодилър или жертва на постановка е гражданският активист Димитър Пецов? (ВИДЕО)

• Според много силистренци той е бил „сготвен“, а юристи намират смущаващи обстоятелства при задържането му

автор : Любомир Добрев


През последните дни в Силистра, вече и не само там, нашумя случая с Димитър Пецов, който е известен като журналист на свободна практика, но той самият по-скоро се нарича граждански активист, арестуван преди няколко дни от полицията с четири вида наркотик в колата си – 7.2 грама канабис, 13.00 грама амфетамин, 7.2 грама хероин и 11.7 грама екстази. В Силистра много хората са убедени, че това е постановка, защото през последните години Пецов започна по-активно, както той казва, „да разпитва за различни сделки на общината“ и да подава заявления по Закона за достъп на информация. В тази връзка той има три дела спечелени срещу общината. Последното му заявление по Закона за достъп до информация беше свързано с осигуряването на храни на полицията по четирите КПП-та, които пропускаха автомобилите и хората по време на извънредното положение, тъй като в медийните публикации по случая ставаше дума за анонимен дарител. „И аз съм пуснал заявление до ОД на МВР да ми открие имената на анонимния дарител, защото това представлява надделяващ обществен интерес и обществото да знае кой храни полицията, защото се създава впечатленията, че това е частно анонимно лице, неизвестно, не е известен произхода на храните и за обществото, смятам, че е важно да се знае“, обяснява Пецов мотивите си.
Димитър Пецов стана популярен през последните години с непримиримостта си към различни проблеми, които среща в крайдунавския град – с неремонтирани или лошо ремонтирани места и забележителности, като стъпалата към „Крепостта“, или примерно липсата на ефективна борба с комарите и др. – той протестира, сам или със съмишленици. Активен гражданин, който публикува критичните си материали в местните информационни сайтове или социалните мрежи. През 2017 г. официално получи националната награда „Златен ключ“, връчена му по Програмата за достъп до информация.
А отделно в специални дни – като 14 февруари, Деня на влюбените, или например Деня на толерантността – той може да бъде срещнат да раздава малки пергаменти с различни пожелания или мъдри мисли.
Всеки ден поддържа здравето си с бягане сред природата на крайдунавския град и приятелите му са категорично убедени, че никога не се е занимавал с наркотици – нито е вземал, нито е разпространявал. „Моята дрога е бягането“, казва сам Пецов.
Според юристи, има доста смущаващи процесуални нарушения при арестуването на Димитър Пецов. Адвокат Александър Кашъмав, ръководител на юридическия екип към Програма за достъп до информация например отбелязва обстоятелството, че Пецов, ако е наркопласьор от такъв мащаб, защо има чисто криминално минали и досега не е попадал в полезрението на полицията. В автомобила му, след спирането, се качва служител до РПУ-то, което е също нетипично, според юриста, за подобна ситуация. Адвокат Силвия Севдалинова от Силистра подкрепя тези констатации и добавя: “Ако е имало сигнал предварителен, че той е разпространявал наркотични вещества, би следвало още като бъде спрян да бъде извършено претърсването в присъствието на поемни лица. И по реда на НПК, а не по реда на Закона за МВР. Другото което е – количеството на наркотични вещества, доколкото си спомням, са четири вида, и количеството е доста голямо, а той е задържан само за 24 часа и отново по закона за МВР, без постановление на наблюдаващ прокурор за задържане от 72 часа и без да му бъде поискана мярка за неотклонение. А при далеч по-малки количества задържани наркотични вещества не могат да пропуснат да вземат мярка за неотклонение на лицето.“
Две политически сили, представени в местния парламент, поискаха в декларации случаят да бъде разгледан от компетентните власти без забавяне и при максимална прозрачност, предвид силния обществен интерес и смущаващите обстоятелства при задържането му.
Запитванията на журналистите към Областната дирекция на МВР и към прокуратурата за повече информация или коментар по случая засега са без отговор.

Моля подкрепете ни и харесайте страницата във Фейсбук , за да сте винаги информирани.

Leave a Reply

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.