автор : Красимир Коев

Място за качествена журналистика има. Животът дори в провинциалния град и текстовете на Димитър Пецов доказват това твърдение по убедителен начин.

Журналистика е – когато търсиш отговори, причини и следствия, когато сблъскваш мнения. Журналистиката е пространството на питанията, пространството на несъгласните, на отстояващите, на нетърпящите преднамерени тези и поръчкови защити.

Не е журналистика – когато разпространяваш истории, когато по поръчка информираш за поръчани новини и събития, когато щракаш снимчици на хора с вратовръзки или с бръснати глави. Не е журналистика, когато си дописник, когато си „селкор“.

„ СЕЛКОР „ – превежда се: селски кореспондент, авторът на тази повест /1933 г./ Георги Караславов разказва за Димо Казака, селски работник, който с подписа „селкор“ праща дописки до пресата и така брани политиката на Партията.

Не, това не е журналистика и осъзнаването започна вече.

Публикациите на Димитър Пецов показаха с висока отчетливост и още нещо:

– Да си журналист или репортер е „скъпо“ занимание – изисква много труд и упорство, много много време, подготовка, опит и контакти. И смелост. Много смелост. Журналистът не е случаен или поръчан свидетел на събитие. Той е гражданин с позиция.
Като случаят Пецов.
– Написването на един текст може да изглежда лесно, когато го четеш. Лесно е писането само когато разказваш, когато повествуваш като наблюдател. Но журналистът не е разказвач. Не е дописник. Той е гражданин с позиция.
Като случаят Пецов.

– Всеки може да снима. Но телефонът не прави репортаж. Трябват факти, проверка на факти, разговори, уточнения, аргументи, твърдения, разкрития…
И Димитър Пецов правеше точно това.

Споделям тези свои разсъждения, защото мисля, че Пецов не получи достатъчно подкрепа както от нас, от съгражданите си, така и особено от колегите си. Подкрепа не сега, когато Случаят Пецов е неясен и премълчаван от Прокуратура и Следствие.
Пецов не получаваше нашата подкрепа, когато публикуваше своите изобличаващи текстове. И съм убеден, че ако беше получил тази обществена подкрепа, никой нямаше да посегне над него и над достойнството му.

Моля подкрепете ни и харесайте страницата във Фейсбук , за да сте винаги информирани.

Leave a Reply

Discover more from Силистра - Вчера, Днес и Утре

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading