Определени са „зелените коридори“ за доставка на стоки . Силистра – резервен такъв

Министерският съвет определи граничните пунктове на българска територия, през които ще се осигурява безпрепятствено преминаване на стоки, съобщи пресслужбата на кабинета. Планът за осигуряване на „зелени коридори“ по европейската пътна мрежа е предложен от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Той е съобразен с насоките на Европейската комисия от 16 март 2020 г.
На границата с Гърция за основни гранични пунктове са посочени Кулата и Капитан Петко войвода, а като резервен – Илинден. Основните пунктове с Румъния са при Видин и Русе, а резервни са Оряхово и Силистра.
Определени са и точки за преминаване с държавите от Западните Балкани и Турция, за които Европейският съюз също е предприел действия за координиран подход. Между България и Сърбия е определен ГКПП Калотина, към Турция – ГКПП Капитан Андреево, а към Северна Македония – ГКПП Гюешево.
Преминаването през тези гранични пунктове на „зелени коридори“, включително всякакви проверки и здравни прегледи на транспортните работници, не бива да надвишава 15 минути по вътрешните сухопътни граници. Граничните преходи на „зелени коридори“ трябва да бъдат отворени за всички товарни превозни средства, превозващи всякакъв тип стоки.

Напомняме, че срещу трафикът на тежкотоварни автомобили през град Силистра, многократно бяха организирани протести и акции от страна на гражданското общество, с искания ТИР-овете да бъдат изведени извън населеното място. Въпреки всички обещания от страна на компетентни и некомпетентни органи, до момента това все още не се е случило, а дали се правят реални опити, можем само да гадаем.

Стотици силистренци блокираха границата в протест срещу тировете (ВИДЕО+СНИМКИ)

До два месеца ТИР-овете ще преустановят движението си в жилищните квартали на Силистра? (ВИДЕО)

Омбудсманът Диана Ковачева подкрепи спирането на ТИР-овете в гр. Силистра

Силистренци излизат на протест срещу преминаването и престоя на тирове в града (на 16.02.2020)

Силистренските съветници с поредно искане за ограничаване на ТИР-овете. Този път заради вируса

Моля подкрепете ни и харесайте страницата във Фейсбук , за да сте винаги информирани.

снимка : dcnews.bg

Leave a Reply

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.