Как от ПП „ГЕРБ“ за пореден път излъгаха силистренци за тировете и ферибота. Вижте истината. ОБНОВЕНА 16.01

автор : Свилен Димитров

Никога не съм приемал проблема със засиления трафик на тирове в Силистра и затворения ферибот в Айдемир, толкова присърце. Не защото не съм съпричастен със съгражданите си, а защото винаги съм бил на мнение, че каквото и да се прави, докато не се построи мост между двата бряга на Дунав, проблемите ни в това отношение няма да бъдат решени, а могат само да бъдат заобиколени временно. Обаче желанието ми да се заема по-сериозно с изясняването на проблема бе провокирано от засиленият интерес от страна на наши читатели, които се оказаха подведени предизборно от редица публикации от очевидно близки до властта медии, или просто заблудени „репортери“ и „журналисти“. За съжаление българската политическа пасмина не изглежда, че има намерение да се откаже от предизборните си лъжи. Напротив, за да постигнат „висшата“ цел , да се нарекат „управляващи“ и да поставят мазните си задни части на високите кресла, които впрочем не отговарят на моралното и духовното им състояние, членовете на тази най-долна прослойка от българския народ са готови да измислят и редят многобройни и все по-нагли лъжи. Особено преди избори.
Но както обещахме още със създаването на медията SILISTRA-NEWS, ние ще говорим с имена и без да се притесняваме, като няма да спестим критиките, където са нужни и похвалите, където са заслужени, „Понеже няма нищо тайно, което да не стане явно; и нищо не е станало, за да бъде скрито, но за да излезе наяве.“.
Както казах по-рано, съграждани, наши читатели се свързаха с нас по повод явно предизборните и популистки публикации, че фериботът в Айдемир ще заработи отново и проблемът с тировете в града ще бъде разрешен, разбирате ли – действало се по въпроса. Ето и част от статиите : КВОРУМ-СИЛИСТРА ; Сайтът на Община Силистра ; bloombergtv ; Стандарт ; БТА . Всички те са от лятото – юни-август, непосредствено преди изборите разбира се. Не си мислете, че тези „медии“ просто са решили да пуснат непотвърдена новина. Тази „новина“ и цялото събитие в Румъния са преднамерено организирани и пуснати в обращение в медийното пространство, само и единствено с цел да заблудят евентуални гласоподаватели на предстоящите избори. Директно казано – да излъжат колебаещите се съграждани.
И така – защо това е откровена лъжа? Защото в момента пускането на ферибота е на практика невъзможно. „Управляващите“ от ГЕРБ много добре знаят този факт и истината е, че дори не правят реални опити, а си ходят по срещи с румънските си приятели, колкото да отчитат дейност и да си правят популистките изявления.
Как разбрахме, че пускането на ферибота е невъзможно и реални стъпки към „рестартирането“ му не се правят? На първо място е личният опит, с който разполагаме. Който е бил в района на ферибота в периода до ноември миналата година, няма как да не е забелязал, че за 7-8 години, в които не е действало съоръжението, подходът за кораби е затлачен до неузнаваемост. Просто няма физическа възможност по-голям плавателен съд, натоварен с МПС да направи връзка с асфалта и колите да слязат безопасно. Понеже нямаме снимка от периода, в който нивото на калта се виждаше (в момента тя е покрита с по-малко от метър вода), за щастие в Google Earth, още не са си актуализирали информацията и на следната сателитна снимка ясно се вижда какво е положението в лимана. Посочените със стрелки светлокафяви петна представляват пръст/кал/тиня, която със сигурност не би позволила на плавателен съд да премине. Общата площ за почистване е четири-пет декара, и ако от така наречените „управляващи“, имаха поне минимално намерение да „рестартират“ ферибота, тази кал вече трябваше да е изчистена. Особено при положение, че бяха улеснени, когато реката беше със значително намалели води и цялата тиня се беше показала. Нищо подобно. По обекта все още не се работи и единствената разлика е, че става все по-занемарен с времето. Иначе се охранява от гранична полиция.

Пристанището за ферибота снимано от сателит

Тук обикновено стои кола на гранична полиция.

Друга пречка, която прави невъзможно стартирането на този ферибот е, че разстоянието което изминава в момента румънския бак ще се увеличи ШЕСТ пъти и в едната посока ще се пътува СРЕЩУ течението, както можете да се убедите от следващата прикачена снимка. Това автоматично налага закупуването на по-мощни и скъпи двигатели, които да тласкат тежкия товар нагоре. Новите двигатели обаче, няма да решат проблема с увеличеното време за пътуване. Ако в сегашното положение преминаваме от едната до другата страна на Дунав за 15-тина минути, то при този „ферибот“, в зависимост от посоката ПО или СРЕЩУ течението ще са ни нужни може би от 45 до 90 минути. А както знаем, фериботите и баковете са частни и хората, които извършват тази услуга не са благотворително дружество. Никой нормален бизнесмен не би избрал опцията да прави един курс на час, вместо досегашните четири. Друг е въпросът, че и пътуващите няма да са много навити. Това беше и тезата, която застъпи силистренският депутат Александър Сабанов, когато го попитахме за мнението му относно „новините“, заблудили толкова много хора. Според него фериботът никога няма да заработи и е построен без мисъл за бъдещето, просто за да се усвоят едни пари. Попитан за решение на проблема с тировете, той отговори че планира построяването на паркинг с условия за престой на 45 камиона на земята непосредствено до граничната мрежа (срещу „Чевермето“), която е негова собственост (вижте на снимките по-долу). Затруднение създават само стълбовете на енергото, находящи се на мястото, които трябва да бъдат премахнати, но процедурата е дълга. По думите му процесът ще отнеме поне година.

Маршрути на ферибота
Опашката от 47 камиона на входа на града. Планираният паркинг ще бъде встрани от тировете. Вляво на снимката.


Мястото на планувания паркинг

Мястото на планувания паркинг и стълбовете, които трябва да бъдат преместени

След сигнала от нашите читатели, започнахме да търсим отговори от общински съветници и депутати от региона. Тук ще изредя както всички, които дадоха отговор, така и тези , които избягаха от такъв, или се направиха, че не сме ги питали.
Първа ни отговори Светлана Великова, общински съветник от БСП. Оказа се, че миналият месец от БСП са пуснали докладна записка към Общински съвет , която гласи:

Уважаема г-жо Председател,

Един от сериозните проблеми в град Силистра е транзитното преминаване на тежкотоварни камиони към ГКПП – Силистра, намиращ се на сухопътната граница между Република България и Република Румъния.  Гражданите, живеещи в района на преминаване на камионите са подложени на системен тормоз. След влизането в града, по целия път до ГКПП няма изградена подходяща инфраструктура, която да обслужва  потока от камиони и хора – няма тоалетни, вода, заведения за отмора и хранене, места за почивка.  Излишно е даже да се споменава за мръсотията около пътя, която освен неприятна, застрашава и здравето на съгражданите ни. Нелогично е при наличие на ГКПП на водната граница на България, както и на пътна инфраструктура водеща до него и непреминаваща през град Силистра, да се разрешава транзитното преминаване на тежкотоварните автомобили  по трасе през града и водещо до ГКПП на сухопътната ни граница. Още повече, че именно това разрешаване е основната причина да бъде спряна от експлоатация фериботната връзка Силистра –Кълъраш.

Предлагаме, чрез промяна в Наредбата за организация на движението на територията на Община Силистра да се забрани транзитното преминаване на тежкотоварни камиони през град Силистра по посока ГКПП Силистра на сухопътната граница.

На основание чл.23, ал.1,т.2 предлагаме Общинския съвет да вземе следното

РЕШЕНИЕ:

 1. Изменя Наредбата за организация на движението на територията на Община  Силистра, както следва:

       Чл.26а от цитираната наредба  (Нов с Решение № 379 от 22.12.2016 г. на ОбС Силистра) Транзитното преминаване към ГКПП-Силистра на моторните превозни средства – категория N3, предназначени за превоз на товари, с технически допустима максимална маса над 12 t, за времето от 00:00ч. – 24:00ч., се осъществява, чрез контролно пропускателен режим от служители на ОДМВР-Силистра и Община Силистра, на контролно пропускателен пункт в началото на гр.Силистра по път I-7, км 2+498.

Да бъде променен:

         Чл.26а  Забранява се транзитното преминаване през град Силистра по път   1-7  към ГКПП – Силистра на МПС-категория N3, предназначени за превоз на товари, с технически допустима максимална маса над 12 тона.

М О Т И В И

към проекта за изменение  на Наредбата за организация на движението на територията на Община Силистра

 І. Причини за промяната на наредбата:

Един от сериозните проблеми в град Силистра е транзитното преминаване на тежкотоварни камиони към ГКПП – Силистра, намиращ се на сухопътната граница между Република България и Република Румъния.  Гражданите, живеещи в района на преминаване на камионите са подложени на системен тормоз:

 • нарушава се пътната инфраструктура;
 • застрашени са живота и здравето на гражданите, поради  голяма опасност от пътно-транспортни проишествия;
 • замърсена е цялата крайпътна територия от отпадъци, които се изхвърлят от шофьорите на тежкотоварните автомобили
 • замърсява се въздухът в целия град;
 • колоната от автомобили, която се образува по улиците „Добрич“, „7ми септември“ и „Дръстър“ затруднява свободното и безопасно движение на хора и автомобили;
 • крайпътната инфраструктура не е пригодена за преминаване на такъв поток от тежкотоварни камиони.

ІІ. Цели, които се поставят :

 • да бъде забранено транзитното преминаване на тежкотоварни автомобили с маса над 12т през територията на гр. Силистра
 • да се възстанови фериботната връзка и действието на ГКПП, изградени по европейски проект
 • да се промени статута на действащото ГКПП на сухопътната граница с Румъния;
 • да се самосезират националните и европейски институции и да се планира строителството на Дунав мост Силистра-Кълъраш.

ІІІ. Финансовите и други средства, необходими за прилагането на новата уредба:

 • Проектът за изменение на Наредбата за организация на движението на територията на Община Силистра не изисква нови финансови и други средства.

ІV. Очаквани резултати от прилагането:

 • Градът и гражданите на Силистра да се освободят от системния тормоз, предизвикан от преминаването на тежкотоварни автомобили.

Тази докладна въобще не е била допусната до гласуване в Общиснки съвет, със следните мотиви : „Предложената промяна в чл.26а от Наредбата е незаконосъобразна, тъй като тази пътна отсечка е част от републиканската мрежа и Общински съвет Силистра не може да забранява движението по нея, тъй като републиканските пътища са изключителна държавна собственост и се управляват от държавната Агенция „Пътна инфраструктура. За информация на вносителите – Чл.3, чл.8 и 9 от Закона за пътищата.

Убедени сме, че законово това е така. Но на практика този мотив за отхвърляне означава, че ПП „ГЕРБ“ са напълно наясно, че преминаването на тирове през града не може да бъде преустановено от тях, докато отсечката се води държавна собственост и се управлява от АПИ. Това на свой ред води до извода, че докато от ГЕРБ нямат яснота как точно ще забранят на тировете да преминават през града, те нямат моралното право да заблуждават своите съграждани, че работят по въпроса. Със същите правомощия и комшията Драган може да твърди, че до няколко месеца ще пусне ферибота и ще му бъде капитан. Но Драган не е кандидат за кмет, или общински съветник и на неговите думи просто бихме се изсмяли. А твърдения и предположения, изказвани от кандидат-управниците би следвало да носят някаква (поне морална) отговорност. Точно това търсим и ние, гражданите на Силистра – отговорност. Има ли кой да я поеме, или ви е най-лесно да се скриете зад високите си кресла. Струва ми се, че ако продължвате така, дори и тези които успяхте да заблудите и излъжете ще ви потърсят сметка. Всичко си има граници.

Въпреки, че ПП „ГЕРБ“ разполагат с най-голям брой общински съветници (11), те както винаги бяха неоткриваеми за мен и нямаше как да им задам въпросът на нашите читатели. Явно такъв им е стилът. Не обичат да отговарят. Както беше казал министър Горанов от същата партия : “Говорим, каквото преценим, че искаме да говорим, а не каквото вие кажете“. Движение,21 също се направиха, че нищо не сме ги питали, или пък просто нямат мнение по темата. Стоян Мирчев, силистренски депутат ни пренасочи към Светлана Великова (общински съветник от БСП), от която получихме много полезна информация. Полезна информация ни даде и силистренският депутат Александър Сабанов. От Демократична България заявиха, че имат становище по въпроса, което ще споделят с нас съвсем скоро и ние ще го публикуваме веднага, след като го научим. Благодарим на всики, които съдействаха за изясняване на проблема. Продължаваме заедно да следим въпроса и да информираме съгражданите си за нещата, които реално се СЛУЧВАТ, а не само се ОБЕЩАВАТ, или ГОВОРЯТ.

Ако някой се е почувствал пренебрегнат, че не сме потърсили мнението му, ще се радваме да го чуем и публикуваме веднага, след като се свърже с нас. Просто редица уж политически и публични личности се оказват твърде трудни за откриване, точно когато трябва да се дават отговори на въпроси. Нито разполагаме с телефонните им номера, нито получаваме отговор от тях в социалните мрежи. Очакваме вашите коментари и мнения на следните контакти:
email : newssilistra@gmail.com
тел. номер: +359 895 410 217
Facebeok : Силистра – вчера, днес и утре

Как от ПП „ГЕРБ“ за пореден път излъгаха силистренци за тировете и ферибота. Вижте истината. ЧАСТ ВТОРА (15.01.2020)

След вчерашната ни статия, още доста хора се свързаха с нас, за да споделят своите мнения, предложения и информация относно наболялата тема. Това е и нашата цел. Да обединим усилия в името на общото благо, без да се разделяме на партии и партийки. Обективно да погледнем на проблемите и да разберем, че има по-важни неща от партийните междуособици. Защото независимо от партийната принадлежност, ние всички сме хора, част от едно общество, което в крайна сметка има общи нужди и потребности. И просто НЯМА човек в Силистренско, който да не изпитва необходимост този проблем да бъде решен. За съжаление обаче има такива, които в стремежа си за лично облагодетелстване, са готови да си затворят очите, дори в ущърб на своите съграждани. Точно срещу това трябва да застанем, единни, като истинско Общество.

Нека продължим пряко по темата. Получихме и предложението на Демократична България за разрешаване на проблема с трафика на тирове в града. То е доста кардинално и трудно за изпълнение, но може би понякога това е единственият начин да се постигне истинско и трайно решение, особено като се има предвид, че граничният пункт в Силистра дори в момента вече е твърде малък за увеличаващия се с всяка изминала година трафик. А да се разшири просто няма физическа възможност. Предложението, формулирано от Румен Жеков е да се изгради нов ГКПП извън Силистра, на разклона за Добрич – посоченото на прикачената карта място. Точно на отсрещната страна на границата, румънците разполагат с бетонен път в добро качество, който излиза непосредствено до съществуващия в момента ферибот. Трудностите в изпълнението на този план са първо, че и двете държави (Румъния и България) трябва да бъдат сериозно ангажирани в проекта, който Общината няма нито правомощия, нито финансови средства да изпълни. Второ е, че може би този път и земята около него са частна собственост на Винарна „Остров“ и това би създало значителни пречки, ако собственикът не е готов да съдейства. И все пак всяко трайно решение на проблема с тировете в Силистра, няма как да мине без действия от страна на държавата и точно това е работата на местните управници – да съдействат на съгражданите си, те да бъдат чути където трябва и интересите им да бъдат защитени. Ако не могат да се справят с това, а слагат партийните интереси над Обществените, мястото им със сигурност не е там.

Мястото е точно до разклона за Добрич


Ето го входът/изходът на бетонният път, където се съединява с главния път за Кюстенджа.

Иван Ковачев, общински съветник от „Алтернативата на гражданите“ също се свърза с нас. Оказа се, че той е пуснал докладна записка за промяна местоположението на КПП-то, още лятото на миналата година, като копие на докладната е изпратено и до Областния управител на Силистра и до Министъра на Регионалното Развитие и Благоустройството. Отговорът, който му е даден обаче е повече от интересен. Ръководената от Константин Стоилов (общинския съветник от ГЕРБ) постоянна комисия към Общински съвет, дава ясно да се разбере, че Областният управител (отново от ГЕРБ) Ивелин Статев е провел разговори с румънската страна и до 01.01.2020 (както сами може да се убедите в прикачените документи) фериботът е трябвало да заработи. И това, ако не е предизборна демагогия, която има една, едничка цел – да заблуди и излъже възможно повече евентуални гласоподаватели. Лъжете съгражданите си, господа „управляващи“. Не забравяйте, че рано, или късно всичко излиза наяве. Или очаквахте да забравим поредното лъжливо обещание и да не ви потърсим сметка?
Предложенията на г-н Иван Ковачев и Демократична България, доста си приличат. Разликата е само точното местоположение на евентуалното ново КПП и пътят, който ще се използва. При това предложение, може би пречката би била, че все пак камионите ще минават сравнително близо до жилищни сгради, а и ще има повече работа по отчуждаването на имоти, но пък плюс е, че ще мине без използването на пътя на Винарната, който е под въпрос. И все пак, има ли воля – има и решение. Най-доброто решение за града може да бъде взето чрез дискусии, без политически пристрастия и дразги. Тук става въпрос за бъдещето ни като Народ и Общество и няма нужда някои хора да се правят на ощипани лелки, а би било добре да си налягат парцалите и да работят наистина.

Докладната записка на Иван Ковачев стр. 1
Докладната записка на Иван Ковачев стр. 2

Предоставената карта от Иван Ковачев
Отговорът на адв. Константин Стоилов от Общински съвет -Силистра

Следващият човек, който пожела да вземе отношение по въпроса бе силистренския депутат Стоян Мирчев. Той си спомни, че през 2017-та г. и 2018-та г. е повдигал въпроса за Дунав мост-3 при Силистра в Парламента, като ни предостави и стенограмите от дискусиите. Четете ги тук : СТЕНОГРАМА ЕДНО 08.06.2017 г. ; СТЕНОГРАМА ДВЕ 30.03.2018 г.
Тук той засяга един много важен въпрос, а именно че за да има някакво развитие по темата, трябва да започне работа българо-румънска работна група, която на практика да постигне съгласие къде да се открие КПП, къде да се построи мост, откъде да се намери финансиране и така нататък. Въпреки, че във втората стенограма отговорът на Министъра завършва така “ Имаме реално заявени интереси за него (финансиране на Дунав-мост при Силистра б.а.), които ще бъдат разгледани, и ще бъдете уведомени след срещата на 29 юни (2018-та година б.а.). Аз поемам ангажимент, може от тази трибуна, може и в нарочна среща с Вас и представители на местната общественост, какви са конкретните договорки с румънската страна. Благодаря Ви.“, отговор разбира се не последва и явно сме свидетели на поредното лъжливо обещание от страна на управляващите ни подлоги. След толкова много нагли лъжи, не е ли време вече да спрем да им вярваме? Ето и пояснителните бележки на Стоян Мирчев относно зададените от него въпроси към Министъра:

С първият въпрос поставям общо проблема, защо трябва да има мост и какво спира
въобще процеса, както и защо ГКПП Кайнарджа не се открива, при
положение, че е готов
(тогава все още пункта в Кайнарджа не е открит, въпреки че е готов, а „управляващите“ отново се оправдават с бездействие от страна на румънците б.а.). В отговор получих общи приказки както е видно, но след няколко месеца Бойко долетя и откри ГКПП–то, което си е малка победа.

С втория въпрос, по–конкретно искам отговор, защо няма информация за
въпросната работна група, тъй като тя е в основата на каквото и да е
развитие по темата с моста. Всичките му
(на Министъра б.а.) приказки в отговорите пак са общи и са пълна демагогия, как едва ли не утре ще започне
строителството. Но колкото и да настоявах за конкретни отговори, такива
не получих.

Мисля, че е време да попитам отново Министерството.

А ние ще следим, дали г-н Мирчев ще си удържи думите и ще повдигне въпроса отново. И дано не си останем само с питането. Нужно е всички, заедно да окажем натиск, за да се случат реално нещата. Питането е само първата крачка.

Очакваме информация, мнения, въпроси и идеи от страна на цялото гражданско общество. Това е тема, която засяга всички ни, а не само ограничен кръг от хора. И всички имаме право да знаем какво се случва и да се борим за една по-добра действителност в Родината ни.

Ако някой се е почувствал пренебрегнат, че не сме потърсили мнението му, ще се радваме да го чуем и публикуваме веднага, след като се свърже с нас. Просто редица уж политически и публични личности се оказват твърде трудни за откриване, точно когато трябва да се дават отговори на въпроси. Нито разполагаме с телефонните им номера, нито получаваме отговор от тях в социалните мрежи. Очакваме вашите коментари и мнения на следните контакти:
email : newssilistra@gmail.com
тел. номер: +359 895 410 217
Facebeok : Силистра – вчера, днес и утре


2 коментара

Leave a Reply

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.