автор: Велислав Христов

Няма новородени деца в новогодишната нощ в Силистренско.

С такава новина започваме 2020-а. Донякъде странно, но новина, произлязла от липсата на истинска вест.

Откровено, щеше ми се да разбера какво мисли д-р Юлиян Найденов за факта, че почти половината от ражданията в област Силистра през 2019 г. са в Тутракан, а не в управлявания от него областен център. Но сега е по-наложително новината да развълнува друг.

Съхраняването на демографския потенциал е сред приоритетите, откроени в Областна стратегия за развитие на област Силистра за периода 2014 – 2020 г. В тази връзка са дефинирани не само конкретни цели, но са предвидени комплекс от мерки и дейности за постигането им.

Според публичните данни на Национален статистически институт, обаче, намаляването на населението на област Силистра е неизменна до обезсърчение тенденция. От 2014 до 2019 г. областта е загубила 6767 жители. Тоест, при действието на настоящата стратегия, населението на област Силистра е намалявало със средно повече от 1000 души на година.

Не съм на мястото на областния управител Ивелин Статев, но новината е стряскащ повод да не губи време преди да свика заседание на областния съвет за развитие и да разбере в детайли какво, по дяволите, (не) се случва, та стратегията не дава и минимален резултат. Защото до края на юни трябва да бъде приет програмният документ на област Силистра за периода 2021 – 2027 г. И да не се окаже, че след още 7 години отново сме пропилели всички тях. 

Leave a Reply

Discover more from Силистра - Вчера, Днес и Утре

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading