Г-да „управляващи“, какво стана с демографията?

автор: Велислав Христов

Няма новородени деца в новогодишната нощ в Силистренско.

С такава новина започваме 2020-а. Донякъде странно, но новина, произлязла от липсата на истинска вест.

Откровено, щеше ми се да разбера какво мисли д-р Юлиян Найденов за факта, че почти половината от ражданията в област Силистра през 2019 г. са в Тутракан, а не в управлявания от него областен център. Но сега е по-наложително новината да развълнува друг.

Съхраняването на демографския потенциал е сред приоритетите, откроени в Областна стратегия за развитие на област Силистра за периода 2014 – 2020 г. В тази връзка са дефинирани не само конкретни цели, но са предвидени комплекс от мерки и дейности за постигането им.

Според публичните данни на Национален статистически институт, обаче, намаляването на населението на област Силистра е неизменна до обезсърчение тенденция. От 2014 до 2019 г. областта е загубила 6767 жители. Тоест, при действието на настоящата стратегия, населението на област Силистра е намалявало със средно повече от 1000 души на година.

Не съм на мястото на областния управител Ивелин Статев, но новината е стряскащ повод да не губи време преди да свика заседание на областния съвет за развитие и да разбере в детайли какво, по дяволите, (не) се случва, та стратегията не дава и минимален резултат. Защото до края на юни трябва да бъде приет програмният документ на област Силистра за периода 2021 – 2027 г. И да не се окаже, че след още 7 години отново сме пропилели всички тях. 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.