Читалището в Дулово с конкурс за рисунки за Вапцаров

Читалището „Никола Вапцаров – 1895“ в Дулово отчете конкурс за портрет на Вапцаров или рисунки по негови произведения, съобщиха от общината в Дулово.
Носител на голямата награда „110 години Н.Вапцаров“ е Ерай Галиб от СУ „В.Левски“ в Дулово. Първа, втора и трета награда са получили Инджи Яшар от СУ „Й.Йовков“ в с. Окорш, Еляй Бюлент от ОУ“П.Берон“ в с.Чернолик и Селин Ваид от СУ „Й.Йовков“ в с. Окорш. Дадени са и поощрителни награди.
Името на Вапцаров е свързано с Крайдунавска Добруджа благодарение на друг поет – Пеньо Пенев. За неизвестна негова статия за Вапцаров разказват в книгата си „Любопитна Силистра“ бившият кореспондент на БТА в Силистра Енчо Енчев и покойният вече кореспондент на БНР Любен Антонов.Статията е намерена през 1979 година – преди отбелязването на седемдесетата годишнина от рождението на Вапцаров – от директора на тогавашния научно-изследователски център при Съюза на българските журналисти Митко Иванов. Публикувана е в редактираната от Пеньо Пенев многотиражка „Добруджанска дума“, издавана през 1957 година в бившето силистренско ДЗС „Янко Забунов“. Статията е писана по повод петнайсетгодишнината от разстрела на Вапцаров и е подписана с инициалите „П. П.“. Пеньо Пенев, който е повлиян от Вапцаровата поезия, изразява преклонението си пред гения на Вапцаров.

източник :  /Пеню Николов, БТА/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.