Клуб „Иван Байчев“ отбеляза 110 години от рождението на Никола Вапцаров (ИНТЕРВЮ)

доц.Илиана ГОРАНОВА: „Да бъдем по-добри! Да се оплакваме по-малко. Да се опитаме да работим повече“

Днес в Регионална библиотека „Партений Павлович“ се състоя инициатива във връзка с отбелязването на 110 години от рождението на Никола Вапцаров. Тематичната проява, която е от културния календар на община Силистра бе организирана от Клуб на учителите пенсионери „Иван Байчев“. За целта на днешната инициатива, за дейността на клуба на учителите пенсионери „Иван Байчев“ и за актуалните теми, свързани с образованието разговаряме с доц.Илиана Горанова.

Доц. Горанова, каква е целта на събитието?

Целта е отбелязването на 11 години от рождението на Вапцаров. Всеки от нас в различните училищни степени е говорил и преподавал за Вапцаров и на нас ни прилича да отбележим тази годишнина. Вапцаров е голям поет, предполагам в това никой не се съмнява.

Вчера в областна администрация Силистра се състоя работна среща във връзка с план-приема за учениците за 2020/2021г. Какви са вашите прогнози?

Време е образованието от 8, 10, 11 и 12 клас да се ориентира, чрез потребностите на обществото. Би трябвало да остане на заден план вече план-приема да се прави за оцеляването на това и онова, на този и на онзи. Отдавна се говори и отдавна се знае какви потребности има област Силистра. Време е образованието да отговори на тези потребности.

Кога създадохте клуб „Иван Байчев“?

Клубът е създаден на 12 април 2016г. Дейността ни е насочена към няколко направления. Основната ни дейност е по следите на съхранената памет, в съответствие, с което се прави и днешната тематична сбирка. В годината правим и по няколко тематични сбирки. Получава се добре. Опитваме се да работим по скоро не толкова с млади учители, колкото със студентската общност, тъй като клуба има поне няколко човека, които са били много добри базови учители и биха могли да бъдат полезни. В годината правим поне по две дарителски акции и се получава сравнително добре.

Изпитват ли носталгия учителите в пенсионна възраст?

Не, имам достатъчно занимания, даже не се побирам във времето си. Дейността в клуба, във фамилията, имам чудесна градина и прекрасни цветя. Имам две затворени групи с учители по български език в национален мащаб. Това ме ангажира по 2-3 часа на ден. Когато човек реши да не скучае, той не скучае!

Мнението ви за електронните учебници…

Електронните учебници, ако са чисто копие на учебника на хартиен носител според мен смисъл няма. Моята позицията по отношение на учебниците е не повече от два учебника по учебен предмет. Три, четири и пет учебника е разпиляване на държавни средства. На този етап смятам, че е излишно увлечението по решаване на тестове. Остана на заден план да учим учениците да решават задачи, което е различно от решаване то на тестове. Сега са актуални резултатите от последното изследване на PISA, които са плачевни. Фактът не е случаен. Не е нормално един учител по какъвто и предмет да преподава в три изречения да има пет езикови грешки. Смятам, че езиковата грамотност е нещо много важно.

Различно е днешното обучение във вузовете……

Проблемът е, че намаляха децата и учениците. Университетите са заинтересовани да запазят всеки студент и да привлекат всеки ученик за студент. След което следва една поредица от компромиси.
Много от жените се страхуват от остаряването?
Аз казвам не са проблем годините, ако съумееш да си осмислиш. Дай Боже всекиму да остарява! Да остарява достойно, ангажирано. Да остарява с уважението на хората около него. Да се случва това трябва много работа!

Какво ще кажете на обществото във връзка с предстоящите коледно-новогодишни празници?

Да бъдем по-добри! Да се оплакваме по-малко. Да се опитаме да работим повече. Моите години са вече не малко, но аз работя непрекъснато. Не се оплаквам. И не казвам това ми липсва, онова ми липсва.

/интервю на Ирена Маркова/

Източник: Общинско кабелно радио „Силистра“

Leave a Reply

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.