Над 150 кукери и голяма „олелия“ в Айдемир за Сирни заговезни

Над 150 кукера от шест населени места и голяма „олелия“ ще зарадват гостите на Айдемир на Сирни заговезни в неделя. За пореден път от Народно читалище „Родолюбие – 2006“ ще спазят традицията и ще организират знаковото за селото събитие.
Заповядайте от 10:00 ч. в неделя (26.02.2023) на площада срещу Читалището, където за вас ще дефилират уникалните кукерски групи на селата Иширково, Варненци, Калипетрово, Ситово, Сребърна и разбира се домакините – Айдемир, чиято група е една от най-големите в България. В парада ще се включат и деца от ДГ „МИР“ , ученици от ОУ „Иван Вазов“, както и много индивидуални участници.

Около 18:30 ч. събитията ще продължат в местността „Паткина чешма“ , където на площада, след още кукерски танци ще бъде запалена традиционната клада, която по обичай се прескача от младежите. През целия ден за допълнително настроение ще допринасят и музиканти. Всички жители и гости на Областта са добре дошли, призовават организаторите.

Желаещите да се включат като участници в парада могат да се запишат на телефони +359895626317 , +359894432565 или на сайта на читалището http://www.rodolubie2006.com .

На Сирни заговезни църквата призовава вярващите да пречистят душите си, молейки и давайки прошка – като първа крачка към Великия пост да направят всичко възможно да се помирят с всички, за да изпълнят с мир и любов сърцата си и така да посрещнат Възкръсналия Христос. Сутринта в храмовете по време на литургията се чете Евангелието с част от Нагорната проповед (Мат. 6:14 – 21): „Ако простите на човеците съгрешенията им, и вам ще прости Небесният ви Отец; ако ли не простите на човеците съгрешенията им, и вашият Отец няма да прости съгрешенията ви“.

Leave a Reply

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.