До 15 000 лева безвъзмездно може да получи домакинство за солари на покрива

Ще има обаче изискване за класа на енергийна ефективност на оборудването

440 млн. лв. ще бъдат отворени за кандидатстване за солари на покрива до края на годината – 240 млн. лв. са през министерството на енергетиката и за са домакинствата, а още 200 млн. лв. ще бъдат отпускани от министерството на иновациите, само че за соларни панели за бизнеса.

Това става ясно от писмен отговор на служебния министър на енергетиката Росен Христов на депутатско питане, пише 24 часа.

До 15 хил. лв. безвъзмездно финансиране може да получи домакинство, за да си изгради фотоволтаична система до 10 KW. Ще има обаче изискване за класа на енергийна ефективност на оборудването.

За изграждането на такова съоражение цените варират между 10 и 13 хил. лв. за фотоволтаична система, достатъчна да покрива нуждите на дадено домакинство.

Мрежова система с мощност от 3kW, 5kW, или при по-голямо домакинство – 8-10kW, са достатъчни за енергийни битови нужди. Например 5kW соларни панели са достатъчни за 4-5 членно домакинство. Подобна инсталация може да захрани хладилник, няколко телевизора, осветление с над 20 лампи, пералня, съдомиялна, сушилня, компютри, голям климатик или няколко малки, различни електроуреди, които не се използват постоянно, и дори водна помпа.

Помощ ще има и за изграждане на слънчеви инсталации за битова гореща вода – максималният размер на безвъзмездното финансиране се предвижда да е в размер до 1950,83 лв.

Средствата са от Националния план за възстановяване и устойчивост по компонента за нисковъглеродна икономика.

Общият бюджет е 240 млн. лв., като 140 млн. е безвъзмездното финансиране, осигурено по Механизма за възстановяване и развитие и 100 млн. лв. от национално публично и частно финансиране. Допустимите кандидати трябва да обитават собствено еднофамилно жилище или собствено жилище в многофамилна сграда.

По отношение на соларите за бизнеса държавата ще отпусне 200 млн. лв. към фирмите за ВЕИ и батерии за съхранение на енергия като част от третата отворена процедура по Плана за възстановяване до края на тази година, съобщи министърът на иновациите Александър Пулев преди дни. За тази процедура са допустими всички малки и средни предприятия от всички сектори, с изключение на земеделие, рибно и горско стопанство и производителите на електрическа енергия.

Допълнително условие обаче е фирмите да поставят батерия, която да съхранява тока. Няма да е имат право да продават електроенергията. Очаква се първите финансирания по проектите да се осъществят до края на 2023 г., като по проекта ще се предоставят до 50% от нужните средства.

Leave a Reply

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.