Апелативният съд във Варна намали доживотна присъда, издадена от Окръжен съд – Силистра (ВИДЕО)

ВИДЕО ОТ СЛУЧАЯ ТУК

Варненският апелативен съд измени присъда на Окръжен съд – Силистра като намали наложеното на подсъдим наказание от доживотен затвор на 20 години лишаване от свобода, съобщиха от съда. След като групира санкциите по други присъди, съдът увеличи определеното общо най-тежко наказание с 5 години.

Феим Р. е бил признат за виновен в това, че на 07.05.2021г. в с. Скала се е съвкупил с 51-годишна жена, принуждавайки я със сила. Деянието представлява особено тежък случай. Второто повдигнато обвинение е за това, че като употребил сила е отнел от владението на жертвата пари и лек автомобил на обща стойност 6 325 лв., а грабежът е придружен с убийство. Първата инстанция е осъдила Феим Р. на 18 години лишаване от свобода за изнасилването и на доживотен затвор за грабежа, придружен с убийство.

Подсъдимият Феим Р. и пострадалата живеели в силистренското село и се познавали. Жената стопанисвала хранителен магазин, прилежащ към къщата й. На 6.май 2021 г. подсъдимият употребил алкохол и малко преди полунощ влязъл в дома й, с намерение да отнеме чуждо имущество. От търговското помещение взел кутия цигари и 10 лева. Проникването в къщата събудило стопанката и тя се развикала. Мъжът й нанесъл удари с нож, причинявайки 24 наранявания. Осъществил груб сексуален акт. След това отнел над 3 хиляди лева, бижута и ключове за лекия автомобил на пострадалата. С колата се придвижил до друго село, където катастрофирал в оградата на къща и избягал от местопроизшествието.

И втората инстанция е категорична, че подсъдимият е автор на престъпленията, за които е изправен на съд. Въззивният съд акцентира върху интензитета на упражнената принуда чрез нанасяне на множество наранявания, предизвикали изключителни болки и страдания на пострадалата, довели до смъртта й. В решението се обръща внимание на това, че приживе жената помагала на подсъдимия и близките му, което придава особена укоримост на проявената агресия.

Всички обстоятелства по делото обаче не покриват изискването на закона за наличие на изключително висока степен на обществена опасност на деянието и на дееца, надхвърляща значително обичайните случаи на този вид престъпления. Апелативният съд отчете, че към момента на деянието подсъдимият е бил 19-годишен, произхождал от непълно семейство, живеещо в лоши битови условия, грижел се е за по-малките деца и е работел спорадично. Съобразен е и решителният превес на отегчаващите вината обстоятелства.

В изпълнение на задължението си да групира наказанията по предходни присъди, въззивният състав констатира, че противоправните прояви са реализирани в сравнително кратък период, но с ескалация на обществената опасност. Именно завишената обществена опасност на съвкупността от деяния обуславя увеличаване на определеното общо най-тежко наказание до 25  години лишаване от свобода. Срещу решението не са постъпили жалби или протест и е влязло в сила.

Решението подлежи на проверка от Върховния касационен съд.

Моля подкрепете ни и харесайте страницата във Фейсбук , за да сте винаги информирани.

Leave a Reply

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.