Откриване на учебната година в област Силистра

На 15 септември 2022 г. започна новата учебна 2022-2023 година. В област Силистра звънецът удари в 42 основни и средни (общообразователни и професионални) училища. Отделно продължава учебният процес в 24 детски градини. Според РУО на МОН, прогнозният брой ученици е около 9 400 в дневна, комбинирана и индивидуална форма на обучение.

В дуална система са обхванати 59 ученици от 9 до 12 клас в 3 средни училища – две в Силистра и едно в Дулово. От всички ученици поне 800 са първокласниците, а 680 са дванадесетокласниците. И още данни: 24,5 са щатовете за образователни медиатори, а в ДГ – 8, докато 5 са социалните работници, финансирани по програма на МОН, по временна заетост или със средства от училищен бюджет.

Областният управител инж. Николай Неделчев уважи училищата и детските градини в областта със свой специален поздравителен адрес, както и по подобен начин РУО на МОН в Силистра с началник д-р Габриела Миткова. В личен план представителят на държавната власт за областта стана част от откриването на новата учебна година в най-старото в областта училище – Основно училище „Отец Паисий“ с директор Галя Илиева.

Заместник-областният управител Димитър Тодоров участва в подобен ритуал в Средно училище „Никола Вапцаров“ – град Силистра. По този начин Областна администрация Силистра спази традицията да бъде представена от своите ръководители в тържествата на училищата по повод началото на учебната година.

Тези дни предстои старт и на академичната учебна година, съдейки по покани от академик Христо Белоев – ректор на Русенския университет – тържеството на общоуниверситетско ниво е на 19 септември в град Русе. На следващия ден е във Филиал Силистра с директор доц. д-р Румяна Лебедова, който е част от най-голямото в Северна България висше учебно заведение. Във филиала се обучават студенти в две направления – педагогическо и инженерно.

Източник : Пресцентър Областна администрация – Силистра

Моля подкрепете ни и харесайте страницата във Фейсбук , за да сте винаги информирани.

Leave a Reply

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.