Фестивал на мамалигата в Нова Черна, Тутраканско 2022

Общи положения: Фестивалът „Мамалига” се провежда за десети пореден път и е част от културния календар на община Тутракан. Фестивалът се провежда всяка година през месец октомври. Тази година на 8.10.2022 г.

Цел на фестивала: Да съхранява и популяризира народния фолклор чрез песен, танц, свирни, слово и храна. Да осъществи приемственост между поколенията. Да стимулира издирването, съхраняването и разпространението на автентични обичаи, песни, свирни, игри, рецепти и др. характерни за населените места от различните фолклорни области. Да насърчава участието на творчески колективи и изпълнители на автентичен и обработен фолклор в събитието. Да се утвърди като значимо събитие в културния календар на община Тутракан, страната и извън пределите на България. Фестивалът цели да стимулира контактите между изпълнители, творци, спонсори и дарители.

Условие за участие в неконкурсната част: Във фестивала могат да вземат участие фолклорни колективи, представящи народни традиции и обичаи, певчески и инструментални групи, танцови школи и клубове за народни хора, фолклорни ансамбли, индивидуални изпълнители и др.формации от страната и чужбина. Регламент за участие: Групи, представящи народни традиции и обичаи – в рамките на 10 мин. Фолклорни певчески и инструментални групи – в рамките на 6 мин. Танцови школи и клубове за народни хора – 8 мин. Ансамбли – в рамките на 15 мин. Индивидуални изпълнители – в рамките на 4 мин. Изпълнителите си осигуряват музикален съпровод на живо или синбек на CD или флаш памет. Организаторите си запазват правото за промени във времетраенето на изявите, в зависимост от броя на заявките.

Конкурсна част: Конкурс 1: Приготвяне на мамалига – право на участие имат майстори – любители в приготвянето на мамалига /качамак/. Регламент на конкурса: – мамалигата се приготвя на място на огнище с пиростия или триножник и в чувен; бърка се с факалец /дървена лъжица/; поднася се, както са го консумирали нашите баби и дядовци. Критерии за оценка: техника на приготвяне на мамалигата; рязане на мамалигата; вкусови качества; начин на предлагане на готовото ястие; етно визия на целия процес /от приготвянето до поднасянето/. Домакините осигуряват шатри на участниците в конкурса, компетентно жури от майстор готвачи ще оценяват и дегустират ястията. Награди: грамота и плакет за участие.

Конкурс 2: Надиграване: право на участие имат детски школи и детски клубове изучаващи български фолклорни танци и хора. Регламент на конкурса: участниците да са любители; облеклото на участниците е по преценка на ръководителите на групи; музиката, с която групите ще се явяват, трябва да е предадена 30 мин. преди започване на конкурса; групите изпълняват две хора – изпълняване на автентично хоро по избор на групата с времетраене да е 3 мин. и хореографска разработка на хоро по избор. Критерии за оценка на автентично хоро: автентичност на хорото; стил и характер на хорото; артистичност на изпълнението. Критерии за оценка на разработката: обработка и композиция на хорото; техника на изпълнение; артистичност на изпълнението. Домакините осигуряват компетентно жури за оценяване на групите; грамота и плакет за участие.

Организация: Организатор на събитието е НЧ „Васил Йорданов-1942 г.” с. Нова Черна, с подкрепата на община Тутракан и кметство Нова Черна. Място на провеждане: на площада пред читалището с официално откриване в 10 ч. Всички разходи по транспорт и пребиваването са за сметка на участниците. Заявки за участие се приемат до 25.09.2022 г. включително. Регистрация на участниците – 30 минути преди изява на сцената. Организаторите си запазват правото да видео филмират и фото заснемат изпълненията във фестивала, като същите няма да бъдат използвани за накърняване по какъвто и да е било начин на участващите формации.Контакти: п.к.7 645, с. Нова Черна, община Тутракан, област Силистра, ул. „Черно море” 26, НЧ „Васил Йорданов -1942 г.”. Телефон за връзка: 0895020195 – Валентина Георгиева – секретар НЧ, 0885204571 – Тодорка Владимирова – председател ЧН, e-mail: chitalishte_nova_cherna@abv.bg.

Моля подкрепете ни и харесайте страницата във Фейсбук , за да сте винаги информирани.

Leave a Reply

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.