На 21 август бе проведена тържествена служба в арменски храм „Сурп Аствадзадзин“ в град Силистра. Езикът за непосветените е неразбираем, но ритуалите са понятни, озвучени с християнски слова, идващи от преди хилядолетия (арменската апостолическа църква е най-старата в света). За присъстващите – досег със страхотни гласове, разнасящи се упойващо в уникалната акустика на 4 века, благодарение на свещеник Дирайр Хадавян от Русе и на всеотдайните му помощници в службата. Дни след деня на Светата майка – честит храмов празник на арменската общност с председател на църковното настоятелство Екатерина Тодорова, подготвило по традиция празничен курбан!

Назаем текст и частично снимки от страница във Фейсбук „Арменска църква „Сурп Аствадзадзин“ – гр. Силистра“: „Църковното настоятелство на храма БЛАГОДАРИ на всеки един, допринесъл за тържественото отбелязване на празника на нашата църква – на дарителите на курбана Хайк и Ани Гьобекчиян, Киркор Леонов, Мари Леонова, Сармен Симонян и Никола Узунов – кмет на с. Калипетрово; на дарителите, подкрепили с парични средства организирането на празника – Пътперфект-Силистра, д-р Мария Стойчева, Кеворк Крикорян и Мариям Бургазлиян от Варна, Общински съвет-Силистра, Община Силистра, представлявана от инж. Тихомир Борачев, както и на всички, дарили своята лепта за мадах (курбан). Благодарим на тези, които отделиха от времето си и дариха труда си за подготовката на празника! Благодарим на областният управител г-н Николай Неделчев за поздравленията, предадени чрез г-н Йордан Георгиев – експерт „Връзки с обществеността“ в областна администрация! Благодарим за специалните поздравления от Н.ВПр. Доростолски Митрополит Яков, предадени чрез епархийски съветник г-жа Цветана Цанова! Благодарим на протосингела на Доростолска епархия протопрезвитер Добри Чаков, поднесъл лично своите поздравления към арменската общност! Благодарим и на отец Дирайр Хадавян от Русе, наш духовен пастир и приятел на Силистра. Благодарим на всички, споделили с нас радостта на празника!“.

Да припомним, че силистренският арменски храм, наследник на църква с положени преди 402 години основи, за което свидетелства камък, положен в тях, е най-старият по рода си, запазен в днешните български земи. На два пъти в годината арменската общност събира своите членове, както и гости от инсдтитуцзии и от други етнически групи – на патронния празник на църквата и в деня, посветен на жертвите на арменския геноцид преди повече от век, който е през м. април. По този повод през 2005 г. в двора на църквата, носеща името на Света Богородица, бе изграден специален мемориал. Според краеведите, арменците са сред най-старите жители на Силистра, като сведения за това има още от преди десет века.

Източник: Йордан Георгиев

Leave a Reply

Discover more from Силистра - Вчера, Днес и Утре

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading