Ротари клуб Силистра със залесителна акция в навечерието на Седмицата на гората

Малка екологична залесителна акция в навечерието на Седмицата на гората (1-7 април) проведе Ротари клуб Силистра, начело с Боян Боев – президент на клуба за периода 2020-2022 г. – на практика в рамките на две поредни ротариански години. Тя бе осъществена от три поколения силистренци и бе посветена на 20-ата година на клуба, който е пръв по рода си в област Силистра.

В района между блокове по ул. „Черно море“, бившето СОУ „Юрий Гагарин“ и хотел „Виена“ 8 явора бяха положени в градинката в съботния ден в Силистра след големия празник Благовещение. С надеждата да останат непокътнати от злосторници (дано и намиращите се наоколо камери си свършат „работата“) и да се „хванат“, за да създават уют и хлад в летните горещини.

Мястото постепенно може да бъде облагородено и с пейки, защото покрай него минават много граждани – както живеещи, учещи или работещи в района, така и преминаващи към промишлената зона и близките магазини. Разибра се, и гости на града.

В акцията участваха освен президентът на клуба Боев, още Николай Костов и Павлин Иванов – негови предшественици на поста, един от основателите и дългогодишен секретар на клуба (2009-2016) Йордан Георгиев, настоящият секретар Митко Тодоров.

Заедно с тях бяха и децата Ема Костова и Максим Тодоров, които показаха завидно желание и добри умения, за да се справят с поставените им задачи в изкопаването, засаждането и поливането на всеки от осемте „явор“-а. Този род дърво е известен още като клен (в над 20 разновидности) и за него се знае, че от твърдата му дървесина в древността за правене на копия за ловците и за бойците.

Преди повече от десет години добруджанските ротарианци засадиха и дървета от вида „пауловния“ в парка „1 800 години Силистра“, преди да бъде обновен по проект на общината, и някои от тях още са част от флората на парка. В първите години от съществуването си клубът участва и в мащабна залесителна акция в град Кълъраш по покана на тамошния ротариански клуб – побратим на силистренския.

Ротари клуб Силистра е неправителствена организация, регистрирана по българското законодателство и членува в най-голямата хуманитарна организация „Ротари Интернешинъл“ (в България са близо 90 клубовете с около 2 000 членове в момента – още един крайдунавско-добруджански има в Тутракан).

За двете десетилетия от своето съществуване клубът е реализирал десетки малки и по-големи проекти – общо за стотина хиляди лева – собствени, привлечени от дарения или събрани от проведени събития средства. Поредното събитие е предвидено за 16 април т. г. по повод юбилея на клуба и с цел реализация на поредна кауза.

Пред завършване е обновлението на спортната площадка на ПГС „Пеньо Пенев“ заедно с екипа на училището, където в далечната 2002 г. е реализиран първият проект на клуба – подмяна на кошовете на баскетболното игрище, които, по ирония на съдбата, и сега имат нужда да бъдат заменени с нови. Замислено е възстановяване и на осветлението, за да бъде ползвана спортната придобивка и в тъмните части на денонощието.

Източник : Версинаж

Leave a Reply

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.