Хуманитарна помощ от Силистра за жителите на украинския град Хмелницкий и за българите в Одеска област

Във връзка с пристигнало писмо от кмета на гр. Хмелницкий, Украйна, Олександър Симчишин на 5 март 2022 г. за предоставяне на хуманитарна помощ, кметът на община Силистра организира дарителска акция за събиране на дълготрайни хранителни продукти и парични средства. За целта бе поставена дарителница на входа в сградата на общинага. Кутията бе отворена от директорана дирекция „Правна“ Николай Николов в присъствието на секретаря на оцщината Ростислав Павлов и но членове на Комисията.

Събраните средства бяха в размер на 1 837,60 лв., с които са закупени хранителни продукти. В кампанията се включиха много граждани и институции, сред които кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов, председателят на Общински съвет Силистра д-р Мария Димитрова, служители на общинска администрация, общински съветници.

Както още Моторен клуб Силистра, събрал хранителни продукти и предоставил дарението; производителите на хранителни продукти „Актуал“ и „Мероне-Н“; детски магазин „Смехурко“, Аптека 1 – град Дулово, УК на НАП – офис Силистра, Териториално статистическо бюро – Силистра, II-а клас на ОУ „Иван Вазов“ – град Силистра; земеделски производители предоставиха 200 кг леща и 100 кг боб; сладкарски цех предостави бисквити; стотици граждани също предложиха своята помощ: макарони, ориз, грах, брашно и други стоки от първа необходимост.

На 12.03.2022 г. дарението бе предадено от служители на община Силистра на представители на град Хмелницкий на румънско-украинската граница при град Сирет. С думите „Това е затрогващ жест в подкрепа на живота на обикновените хора“ кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов благодари на силистренската общественост за бързата реакция и на всички подали ръка за помощ на братския украински град Хмелницкий.

Според БНР, Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Яков и протосингелът на епархията протопрезвитер Добри Чаков са потеглили днес – 14 март, за румънско-украинската граница, където ще предадат събраните за седмица лекарствени средства и храни за близо 9 500 лева по молба на българската диаспора в украинските градове Болград и Рени (на снимката).

„Тръгваме да помагаме на бедстващи и страдащи хора. Като дарения се събраха лекарства, системи, болкоуспокояващи, закупиха се храни във вид на консерви и сухари, макаронени изделия се закупиха също“. Те ще бъдат предадени лично на митрополита на Одеска епархия Агафангел. В акцията се включиха със средства и всички свещеници от Доростолската митрополия. В акцията се включиха със средства и всички свещеници от Доростолската митрополия.

Leave a Reply

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.