Над 100 кукера от четири населени места и голяма „олелия“ ще зарадват гостите на Айдемир на Сирни заговезни в неделя. За пореден път от Народно читалище „Родолюбие – 2006“ ще спазят традицията и ще организират знаковото за селото събитие.
Заповядайте от 10:30 ч. в неделя (06.03.2022) на площада срещу Читалището, където за вас ще дефилират уникалните кукерски групи на селата Добрина, Иширково, Варненци и разбира се домакините – Айдемир, чиято група е една от най-големите в България.

Около 18:30 ч. събитията ще се преместят в местността „Паткина чешма“ , където на площада, след още кукерски танци ще бъде запалена традиционната клада, която по обичай се прескача от младежите. Тази година тя ще е от масивно дърво и ще бъде още по-забележителна. През целия ден за допълнително настроение ще спомагат и музиканти.

На Сирни заговезни църквата призовава вярващите да пречистят душите си, молейки и давайки прошка – като първа крачка към Великия пост да направят всичко възможно да се помирят с всички, за да изпълнят с мир и любов сърцата си и така да посрещнат Възкръсналия Христос. Сутринта в храмовете по време на литургията се чете Евангелието с част от Нагорната проповед (Мат. 6:14 – 21): „Ако простите на човеците съгрешенията им, и вам ще прости Небесният ви Отец; ако ли не простите на човеците съгрешенията им, и вашият Отец няма да прости съгрешенията ви“.

Местност „Паткина чешма“

Leave a Reply

Discover more from Силистра - Вчера, Днес и Утре

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading