Силистренската пожарна призовава за повишено внимание при работа с огън

Човешка небрежност при боравене с открит огън е довела до 68 пожара в сухи треви от началото на 2022 г. до  20 февруари в Силистренска област. Благодарение на бързата и професионална реакция на огнеборците в повечето случаи до материални загуби не се е стигнало, но през изминалия уикенд такъв пожар причини щети в иглолистна гора, а друг засегна бракувани автомобили. След намесата на противопожарните екипи от огъня са спасени десетки декари гори, овощни градини, пчелини, жилищни сгради и вили. 

Със затоплянето на времето и започващото пролетно почистване на дворове, градини, лозя и други селскостопански имоти противопожарната обстановка се усложнява. Практиката показва, че често стопаните прибягват към огъня като средство за почистване на сухата растителност, без да си дават сметка, че тя е основен път за разпространение на пламъците. Наличието на вятър създава допълнителен риск. 

В извъннаселените места най-често запалванията се предизвикват от хвърлена неизгасена цигара или клечка кибрит или от палене на огън на пожароопасни места. През ранната пролет тревната растителност е суха и лесно се запалва, а това способства за бързо разпространение на пожара.

От РДПБЗН-Силистра напомнят на гражданите, че изгарянето на стърнища и други растителни отпадъци в земеделските земи е забранено!

Не трябва да се пали огън на открито във ветровито време. Това е предпоставка за пренасяне на големи разстояния на запалени частици и може да доведе до бързо разпространение на пожара с обхващане на значителни площи от огъня.

Когато се пали огън в дворовете, огнището трябва предварително да бъде обезопасено. Покрай него не трябва да има горими материали, а в близост да бъдат подготвени подръчни уреди за пожарогасене (съдове с вода и пясък, тупалки и др.).

Паленето на огън в близост до стрехите на сградите и под клоните на дърветата крие опасност от пренасяне на огъня и неговото бързо разпространение. Запаленият огън не трябва да бъде оставян без наблюдение!

В случай на пожар е необходимо незабавно да се сигнализира на телефон 112!

Leave a Reply

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.