Открита е част от северната порта на античния Дуросторум

Част от северната порта на античния Дуросторум е открита в Силистра при спасителни разкопки, каза за БТА доц. д-р Олег Александров от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“.
Спасителното археологическо проучване е осъществено от екип на университета и археолози от Регионалния исторически музей в Силистра.
Портата е изградена от средно големи обработени каменни блокове, споени с бял хоросан. Находката е с дължина 2,20 метра и ширина – един метър. Запазена е на височина 1,11 метра. Под стената е преминавал голям канал, който е събирал отпадните води на легионния лагер и по гравитачен път се е изливал в Дунав.
Северната порта на Дуросторум е построена в началото на II век, когато, след победата на император Траян над даките, на това място е дислоциран XI Клавдиев легион, а разрушаването й датира от края на III век. Начинът на градеж на портата е идентичен с този на югозападния ъгъл на крепостната стена на Дуросторум, открит от археолога Пети Доневски през 1972 година. Предстои експертна комисия от Министерството на културата да даде заключение за съдбата на находката.

Източник : /Александър Леви, Пеню Николов, БТА/

Моля подкрепете ни и харесайте страницата във Фейсбук , за да сте винаги информирани.

Leave a Reply

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.