Божидар Божанов: Електронната идентификация е важна, но не е задължителна

 „Вчера след едно мое интервю се появи заглавие „Чипът в личните карти ще е по желание“. Това е коректно спрямо духа на казаното от мен, но има нужда от няколко важни уточнения“, заяви министърът на електронното управление Божидар Божанов. Ето неговото уточнение:

Записването на електронен идентификатор (и съответното криптографско удостоверение) върху личната карта за нуждите на електронната идентификация ще бъде по желание. Всеки ще може да заяви, че не желае да запише тези данни на картата.

Но физически електронен носител на информация („чип“), идентичен с тези в банковите карти, се налага да има. През 2018 г. Европейският парламент и Европейският съвет приеха Регламент, с който се унифицират изискванията за сигурност към личните документи на държавите членки. Това бе направено основно заради държави, чиито лични документи са ламинирани картончета, които са лесни за фалшифициране. В този регламент се въвежда задължително изискване в личните карти да има електронен носител на информация, идентичен с този в международните паспорти.

През 2018 г. бях против тези текстове от предложения Регламент, писах писмо до всички евродепутати с множество експертни аргументи и „лобирах“ срещу него. Защото той не дава обещаните ползи и е излишно усложнение. Регламентът все пак беше приет, така че електронен носител ще има. Плюсът е, че и с лична карта ще може да се минава през електронни гишета по летищата.

Електронният носител на информация не може да комуникира отдалечено, а само в непосредствена близост (както банковите карти), освен това има специално изискване за генериране на случаен идентификатор при всеки опит за прочитане, така че една карта да се представя по различен начин при всеки опит за прочитане.

Защитата на данните и правото на избор са водещ принцип при решенията, които ще прокарвам. Електронната идентификация е много важна за електронното управление, но в никакъв случай не бива тя да е задължителна. Ако някой реши да няма такава, а след това размисли, с едно ходене до гише ще може да я активира.

Моля подкрепете ни и харесайте страницата във Фейсбук , за да сте винаги информирани.

Leave a Reply

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.