От Новата година силистренци ще плащат по-висока такса „смет“

Автор : Димитър Пецов

На последното за тази година заседание, с почти единодушно гласуване, Общинският съвет на Силистра направи „новогодишен подарък“ за силистренци като увеличи таксата за смет на жилищните им имоти.
Това стана по предложение на кмета д-р Юлиян Найденов, който прави това искане от края на 2020 г. за трети път. Мотивите са, че таксите не са увеличавани от 2008 г. и че има дисбаланс между облагането на жилищните имоти в селата от общината и облагането в града. Повишение обаче има и за двете категории имоти – за града и за селата, като за селата е двойно.
Така се променя размерът на промилите за събиране и транспортиране на битови отпадъци до съоръжения и инсталации за тяхното третиране за жилищните имоти в гр. Силистра и населените места собственост на физически и/или юридически лица, и от 1,5 промила върху данъчната оценка става 2,5 промила върху данъчната оценка на жилищните имоти за гр. Силистра и от 1,5 промила върху данъчната оценка става 3,5 промила върху данъчната оценка за жилищните имоти за останалите населени места в общината.

Въпросното увеличение става възможно и заради законодателното отлагане на въвеждането на системата за по-реално отчитане на принципа „замърсителят плаща“, която се основава не на данъчната оценка на жилищния имот, а на реалните ползватели. Нейното влизане в сила трябваше да стане в началото на 2022 г., но се отложи заради Ковид пандемията, като се обвърза с условието да е две години след публикуване на резултатите от последното преброяване на населението, проведено през есента на 2021 г.. Това отлагане даде повод на кмета на Силистра да поиска вдигането на таксите по старата система.

Характерно за вземането на решението беше липсата на публичност и информационна кампания, която да убеди гражданите в правилността му, макар че проектът на наредбата беше публикуван своевременно на сайта на общинския съвет.
Изглежда и самите съветници не са били достатъчно информирани, защото в последния момент е свикано извънредно заседание на постоянната комисия по бюджет и финанси, което не стана публично достояние за граждани и медии. На него служители от общинска администрация са давали нагледни разяснения за увеличението пред комисията и други съветници, основно чрез използване на конкретни казуси – като например, че ако за една гарсониера се плаща 20-25 лв.(гарсониери в центъра на Силистра плащат и по 50-60 лв.ТБО), изчислени с настоящия процент промили, след промяната сумата ще стане 35 лв. и др.

В исканото увеличение влиза и повишаването всяка година на отчисленията по Закона за управление на отпадъците(за 2021 са 95 лв.за тон), които общината трябва да внася в специална сметка, за да може да използва след това в инвестиции за съоръжения и инсталации. Това налага размера на ТБО за третиране на битовите отпадъци в съоръжения и инсталации само за жилищните имоти в гр. Силистра и населените места собственост на физически и/или юридически лица да се промени от 1 промил върху данъчната оценка на 2 промила върху данъчната оценка на жилищните имоти за гр. Силистра и от 1 промил върху данъчната оценка на 3 промила върху данъчната оценка на жилищните имоти за останалите населени места.

Оказа се, че Община Силистра не е изпълнявала задълженията да внася тези отчисления години наред и това доведе до опасност да не може да бъде изградена Клетка 4 на Депото за третиране на отпадъци край Силистра заради липса на средства.Заради неизпълнените задължения на Община-Силистра тези средства са блокирани в специална сметка на РИОСВ-Русе. Общината в момента е представила план за погасяване на задълженията към РИОСВ-Русе, за да бъдат отпуснати необходимите средства за строеж на нова клетка и да не се стигне до екологична криза.

Въпреки убеждението в правилността на решението, не всички съветници подкрепиха увеличението. Двама от тях – Стилиян Стойчев(БСП) и Стоян Узунов(независим) гласуваха въздържал се. Ето техните мотиви:

Стилиян Стойчев: Аз съм съгласен с техните мотиви да се внесе актуализиране, но смятам, че това е пропуск на предишните общински съвети. Не съм против увеличаването, но това е трябвало да стане в годините плавно и постепенно. Смятам, че това ще бъде един „ценови шок“ за по-голямата част от хората. И не знам юридически доколко е обосновано и в процентно съотношение колко се получава, тъй като примерът, който ни беше даден, как една гарсониера плаща около 20 – 25 лв. такса смет, с новото увеличение ще трябва да се плаща от порядъка на 35 лв. В процентно отношение ми се вижда твърде висок процента.

Стоян Узунов: Данъците е нормално да се вдигат, но къде ще отидат парите? Те не казват къде ще отидат парите….Най-вероятно ще отидат да напълнят „дупката“ за Депото за отпадъци. Парите трябва да отиват към селата – да има някаква отчисленост към кметовете на селата за ефективност на самата дейност по почистването.

По темата за повишението в заседанието се изказаха председателите на съответните комисии, които изразиха положителните становища на водените от тях комисии за увеличението, благодарност на опозицията за подкрепата и очакване от общинска администрация да подобри качеството на услугите по почистване в общината.

Моля подкрепете ни и харесайте страницата във Фейсбук , за да сте винаги информирани.

Leave a Reply

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.