Цените на нивите в България са в много широки граници – от 163 лв. до 2254 лв. за декар, показват данни на Националния статистически институт. Най-скъпа е земеделската земя в житницата на страната – Североизточна България, и по конкретно в района около Добрич. А най-ниски са цените в Радомир и няколко села в София-област.

Лидер по отношение на цените на нивите е Генерал Тошево, където прокупко-продажбите през миналата година са били на средно ниво от 2254 лв. за декар. Освен в Генерал Тошево, в още три общини от област Добрич цените на нивите са над 2000 лв. за декар. Това са Добрич-селска – с 2182 лв./дка, следвана от Балчик с 2035 лв./дка, и Шабла с 2000 лв./дка. Доста скъпи са и нивите в община Тервел – 1607 лв./дка. В житницата на България най-ниски цени при сделките с ниви са регистрирани в Крушари – 1000 лв./дка, показват данните на НСИ.

В Добричко търсенето на земеделска земя е повече от предлагането. Там отглеждат предимно пшеница, което осигурява добра печалба на земеделските стопани и съответно е причина за високите цени на нивите.

В района на Силистра нивите също са много скъпи в сравнение с други части на страната, което отново се дължи на доброто развитие на земеделието и отглеждането на пшеница. В цялата област земеделската земя струва над 1000 лв. за декар. Но най-скъпо е в самата община Силистра (1605 лв./дка). След това са Кайнарджа – 1599 лв./дка, Главиница – 1513 лв./дка, и Дулово – 1487 лв./дка. Най-евтина в Силистренско е земята в Ситово – по 1088 лв./дка.

В топ три по отношение на цените на имотите, след района на Добрич и Силистра, попада и община от Варненска област. Това е Ветрино с 1395 лв./дка. В района на Варненско на второ място по цени е Вълчи дол с 1328 лв./дка. Малко след това са нивите в община Суворово, където за декар искат 1213 лв. Над хилядарка е и декар земеделска земя в община Долни Чифлик – 1019 лв. В останалите общини във Варненска област нивите струват под 1000 лв. за декар. Най-евтино е в община Бяла, където сделки с ниви сключват при средна цена от 540 лв./дка.

Discover more from Силистра - Вчера, Днес и Утре

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading