Илия Недков : „Спортът учи на много неща“

С името на Илия Недков са свързани поредица значими успехи на силистренската лекотлетическа школа.
Съвсем естествено и непринудено Илия говори за пропуснатите заради вируса две години от стандартната подготовка на неговите възпитаници.
„Разбира се, че се отрази знаете какво значи прекъсването на подготвителния тренировъчен процес за един спортист, независимо на каква възраст е той“, сподели в интервю за Общинско радио-Силистра Илия Недков, треньор на клуб по лека атлетика „Олимп-97“. По отношение на отминалата олимпиада Недков е на мнение, че не би трябвало да се разграничават успехите на жените и мъжете и да се смята, че българските спортистки са по кадърни от мъжете. Важното е спечелените медали на основата на условията, с които разполагаме на този етап и като цяло процесите, които вървят в нашето общество днес.
„Що се отнася до атлетиката, то женската атлетика е била на по – високо ниво, може би защото там в тази сфера е по – малка конкуренцията, докато при мъжете в световен мащаб са Щатите и Ямайка… В Силистра има много кадърни деца, с които ако се работи, убеден съм, че нещата ще се получат. Нужно е време, аз като треньор съм специализирал няколко дисциплини, на които наблягаме в работата ни“, сподели Илия Недков. Той не пропуска обаче да отбележи, че трябват средства за професионална екипировка, а тя е доста скъпа, става дума за марковата, за качествената..
„Мога да кажа, че класните шпайкове струват около 400 лева, могат да се закупят два- три чифта за по – изявените, но ние се стараем да не делим децата и закупуваме от по – евтините. Мога да кажа, че по отношение на материалната база искам да изразя благодарността си към ръководството на общината и в частност на кмета д-р Найденов. Поставиха нова настилка от известна световна фирма „Мондо“, тя е най-добрата в света. Има обаче какво да се желае по отношение на материалната база“, сподели Недков и допълни, че що се отнася до темата за училищния спорт, това, което се дава по програма на национално ниво се изпълнява.
„Спортът учи на постоянство, дисциплина, организираност, нека припомним, че самият Недков е сред водачите на листите у нас по маратон. Децата, които са при мен почти всички влизат във ВУЗ-ове и спортни училища. При мен са тренирали лекари, инженери, стоматолози, хирурзи, всяко нещо с времето си. Що се отнася за годишната спортна десетка на Силистра имам някои съображение относно избора, но мога да кажа, че мои възпитаници винаги са сред участниците в десетката. Миналата година нямаше наш представител там, но това се дължи на смяната на поколенията“, каза в заключение Илия Недков.

Снимка: Общинско кабелно радио – Силистра